Makó

Lemorzsolódnak a maradi gazdák


Major Zsuzsanna – Apátfalva


– Csongrád megyében összetesszük a kezünket egy kis esőért – érzékeltette egyetlen mondatban a térségi gazdák idei nagy gondját Harsányi Zoltán, Dow Seeds Békés és Csongrád megyei képviselője. Az idén kevés volt a csapadék a kukoricára, tavaly pedig sok. A termelőknek nem könnyű kiválasztaniuk a leginkább megfelelő fajtát, hiszen csak a Jóisten tudja, milyen időjárási viszony között érik majd be. Harsányi Zoltán elmondta: van, ahol már megkezdték az aratást. Eddig 75 mázsát hozott az általuk ajánlott fajta.

– A tavalyi termés háromnegyede lesz az idén, akkor 120-140 mázsát adott nekem a föld, most 70-80 mázsa körül lesz. Ezt még nem látjuk pontosan, néhány hét múlva aratunk. A termés sok mindentől függ; a tápanyagtartalomtól, hogy mikor és hova vetették a magot. Aki ősszel műtrágyázott és áprilisban vetett az olyan 80 mázsával számolhat – árulta el Tóth Imre apátfalvi termelő. Több mindennel kell számolniuk a gazdáknak a térségben, tavaly és tavalyelőtt a mezei pockok vitték a gabonatermés nagy részét. Gondos ápolással elérhető a kártevők és a betegségek elleni védekezés, de az időjárás, az mindig változik. Egyedül a fajta kiválasztása lehet az, ami befolyásolja ilyenkor a hozamot.

Rotár László szerint közepes lesz a termés, ő olyan 5-7 tonnára számít hektáronként, háromhektáros magyarcsanádi földjéből. A vetésforgó miatt termel kukoricát, egyébként zöldségtermesztő. 

– Nem időben jött ez eső, hanem később – mondta a 20 hektáron gazdálkodó, búzával, kukoricával, zöldségekkel foglalkozó Borsos Tamás.

Darócz Károly 3 hektáron termeszt kukoricát, szerinte is a 80 százalékos lesz a termés, későn indult meg a növekedés, mondta. Ő a jószágoknak adja a termést, ez a mennyiség el is fogy a ház körül.

Czagány József az apátfalvi Czagány Gazdabolt tulajdonosa mindenben megpróbálja segíteni a térségi termelőket, tanácsokat ad, fajtabemutatót szervez. Szerinte csak az tud majd lépést tartani a termesztésben, aki a fejlődésre összpontosít.

A fajtabemutatón – amit évente szervez – mindig elmondják, melyek az új, kísérleti fajták, amiknek előállításánál az éppen aktuális természeti viszonyokat mérlegelik. Azt mondta, azok a termelők járnak jól, akik a jó minőségű anyagokkal dolgoznak, nekik többszörösen megtérülhet a befektetett pénz, akik azonban a 70-es évekbeli termesztési mintákat követik és nem képesek a megújulásra, elképzelhető, hogy le fognak morzsolódni a piacról.