Makó

Túri Erika csodás tűzzománcai


Korom András – Makó


A József Attila Városi Könyvtárban a múlt héten nyílt meg Túri Erika csodás tűzzománc alkotásait bemutató kiállítás.

– Szüleim csanádpalotaiak, itt is éltem 14 éves koromig, majd Makón voltam középiskolás, s ezt követően 9 évig itt is laktam, majd beköltöztem Szegedre, ahol az egyik önkormányzati cégnél adminisztratív munkát végzek – vázolta fel az alkotó eddigi élete állomásait.

Elárulta, hogy olyan tevékenységet keresett magának, amiben kicsit a kreativitását tudja kamatoztatni.

– Gyerekkorom óta foglalkozom mindenfélével, ami aprólékos munka. Az egyik kedves kolléganőm egyszer mutatott egy olyan tükröt, ami tűzzománccal készült. Abból merítve az ötletet megkerestem akkori tanárát, akivel megbeszéltük, szervezünk egy kis tanfolyamot, ami olyan jól sikerült, hogy öt éve működik.

Arra a kérdésemre, mi is a tűzzománc készítés szépsége azt mondta: az, hogy kétszer nem lehet ugyanolyan dolgot készíteni.

– Nem biztos, hogy azt vesszük ki a kemencéből, amit eredetileg terveztünk, hiszen a nagyon magas hőmérsékleten a fém és a zománc találkozása elég érdekes dolgokat tud produkálni, ami elég izgalmas.

Túri Erika azt mondta: egyelőre csak a szárnyait bontogatja.

– Amatőrként kezdtem, s munkáimat ismerősöknek ajándékoztam el, s mert egyre jobbak lettem, ez adta a motivációt, hogy folytassam a tűzzománc készítést. Az ötleteimet először megrajzolom, majd kiválasztom, hogy milyen a színeket szeretnék elérni. Nagyon sok technika létezik, amikor festőzománccal dolgozunk, akár 5 óra alatt elkészülhet egy kép, de ez akár több napot is igénybe vehet.

Hogy hogyan sikerültek alkotásai, azt a hónap végéig mindenki eldöntheti a József Attila Könyvtár kiállításán.