Makó

Makói épületek költöztek Szarvasra


Oláh Nóra – Makó


A makói alkotó a szarvasi múzeum igazgatójának meghívására rendezte meg tárlatát az elmúlt hét végén az impozáns épület dísztermében. A kiállításon Váradi Lászlóné, a Szarvasi Város- és Környezetvédő Egyesület elnöke köszöntötte az vendégeket és mutatta be a művészt, aki – átvéve a szót – tárlatvezetés formájában hozta közelebb a szarvasiakhoz Makó épületeit.

A mintegy 30 darabból álló grafikai anyagban fellelhetők városunk népi és polgári építészetének sajátosságai, a különböző társadalmi rétegek lakhelyeinek jellemző elemei. Mellettük emblematikus értékkel bíró építmények szintén helyet kaptak – így a Bérpalota, a Városháza is.

De a látogatók betekintést nyerhettek Makó szakrális építészetébe, sőt egy szűkebb válogatás Makovecz Imre jellegzetes alkotásaira (Hagymaház, Hagymatikum) is kitért. A tematikus válogatás a rész és az egész harmóniájának tekinthető, hiszen az teljes objektumok bemutatása mellett az épületrészletek, ornamentikai elemek ugyancsak egyenrangú szerepet kaptak a képeken.

A „Makói Képes-lapok” címadás üzenetértékű, hiszen ma, az e-mailek korában már kiveszőfélben van a képeslap-küldés egykori kedves szokása. Pedig – ahogyan Karsai Ildikó fogalmazott -, ez a múltból a jövőbe küldött üzenet fontos leletmentés lehet, amelyet ő a maga választott eszközével, színes ceruzával valósít meg. Az alkotó azt is elárulta, megható volt az az érdeklődés és odafigyelés, amelyet a kiállítás megnyitóján tapasztalt a szarvasiak részéről. – Öröm volt látni azt, hogy igény mutatkozik a tartalmas művészet megismerésére, a múzeum pedig abszolút partnernek bizonyul ebben az értékközvetítésben – állapította meg.

Karsai Ildikó építészeti grafikai kiállítása október 12-ig látható a Tessedik Sámuel Múzeumban.