Makó

Luca néni: a munka a hosszú élet titka


Makó Híradó – Apátfalva


1925. augusztus 12-én született Apátfalván Sóki Mihályné Luca néni legidősebb gyerekként a családjában. Még 7 testvére van, akikkel a mai napig jó viszonyt ápol. A 90 éves hölgy Apátfalván járt iskolába majd a helyi termelőszövetkezetben kezdett dolgozni, ahol csapatvezető is volt.

Később az újjászervezett termelőszövetkezetben dolgozott 14 éven át takarítónőként, innen ment nyugdíjba. A helyi lakodalmak alkalmával gyakran részt vett a lakodalmi főzéseken az ételek elkészítésében.

Férjével 1950-ben házasodtak össze, azonban 31 évvel ezelőtt elveszítette szeretett Mihályát. 1 lányuk született, s 2 unokája és 1 dédunokája van. Férje elvesztése után nem sokkal lebetegedett és lebénult, azóta lánya segít a mindennapokban.

A napjait imádkozással kezdi. Korábban rendszeresen járt a helyi isten tiszteletekre, de betegsége óta a plébános jön hozzá havonta. Nagyon szeret tévézni, különösen a politikai műsorokat kedveli. Délutánonként rövid sétákat is tesz, ilyenkor rendszeresen beszélget a szomszédaival.

A jó kedélyű ünnepelt szerint a hosszú élet titka az állandó dolog, az a sok munka, amit nagy szorgalommal végzett. Egész életén keresztül dolgozott, mindig csinált valamit és persze vigyázott az egészségére. Emellett a gének is fontosak, mert az édesapja is szép kort megélt.