Makó

Kétmilliárdra pályázik Makó


Korom András – Makó

 Ez derült ki azon a megbeszélésen, melyet ma délelőtt folytatott városházi irodájában Farkas Éva Erzsébet polgármester, Ádók János, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Szél István és Mágori András, a megyei közgyűlés Fidesz frakciójának tagjai.

A megyei küldöttség három tagja a következő időszakban végiglátogatja a makói és a vásárhelyi járás kistelepüléseit, hogy a fejlesztési tervekről egyeztessenek valamennyi település polgármesterével. Ádók János felajánlotta az összes településnek a megyei közgyűlés segítségét akár a pályázatírásban, akár a projektek levezénylésében. Az első pályázatok egyébként, melyek szorosan kapcsolódnak a megyei közgyűlés által elfogadott megyei fejlesztési tervhez, várhatóan szeptember végén jelennek meg.

Ádók János elmondta: szeretnének együttműködni a fejlesztések terén a megyei tervet megszavazó a makói járást képviselő Buzás Péterrel (MSZP) és Kiss Attilával (Jobbik) is.

Farkas Éva Erzsébet elárulta: e fejlesztési tervekkel kapcsolatban korában már folytattak egyeztetéseket, A makói kistérségben lévő 16 település összesen 3 milliárd 300 millió forintra pályázik, ebből 2 milliárdra Makó.

– Folyamatosan egyeztettünk a makói térségi kistelepülésekkel azok fejlesztési elképzeléseikkel kapcsolatban. Makó közel 2 milliárdos összeg kerülhet, elsősorban gazdaságfejlesztési, munkahely teremtési pályázatok révén. Elsősorban az ipari park közművesítését szeretnénk ezek érdekében megvalósítani, de a tervek közt szerepei a városi piac fejlesztése, a leszakadó városrész rehabilitációja, illetve egy olyan egységes belvároskép kialakítása, mellyel Makó új arculatát tudjk biztosítani – sorolta.

Makó polgármestere hozzátette: a szolgáltatásokkal kapcsolatos pályázatokat is szeretnék igénybe venni, óvodák, közintézmények felújítása érdekében. De ezen pályázatok segítséégvel szeretné felújítani az Istók Margit házat és a Páger Antal mozit.

– Ezen pályázati forrásoknak köszönhetően több évre, évtizedre visszamenő problémákat oldhatunk meg. Többek közt a csapadékvíz elvezetését, járda építéseket, kerékpárutak felújítását. Mindezek mellet kiemelt állami támogatásokra is számítunk a Makovecz könyvtár és a további fürdőfejlesztés megvalósításában. A pályázatokhoz szükséges terveket folyamatosan készítjük. Vannak köztük olyanok, melyek már engedélyeztetés előtt állnak.

Farkas Éva Erzsébet kérdésünkre elmondta: a belvárosi rehabilitáció során a Csipkesor felújítását szeretnék több ütemben megújítani. Ennek első üteme az épület körülötti zöldfelületek, illetve az üzlethelyiségek felújítását jelenti. Foglalkoznak a Bérpalota felújításával is, annak jogi képviselőjével és a közös képviselőjével már többször is egyeztettek.