Hírek

Lezárták a határt Röszkénél


MH-MTI

Az állomás egyik külső vágányán hétfő délután egy régi, bordó tehervagon állt, amely egyik végére a határzár építése során is használt horganyzottacél-oszlopokból készült keretet erősítettek. Az acélgerendákra hét sor – a gyorstelepítésű drótakadálynál és a határzár kerítéseinek tetején is használt – NATO-drót került. Információnk szerint ezt nem sokkal ma délután 5 óra előtt be is tolták a határt átszelő Szeged-Szabadka közti vasútvonalon a kerítésre, így ott már egy menekült sem tud bejönni Magyarországra. A szerb sajtó szerint a szomszédos országban nagyon sokan ottragadtak.

A határzárnál lovasrendőrök járőröznek, s felette helikopter köröz.

Az elmúlt hetekben a sínek és a magyar-szerb határ metszéspontjánál, ahol a vasúti közlekedés miatt nem épült meg a határzár, naponta több ezer migráns érkezett. A Horgos és Röszke közötti vasúti közlekedést augusztus második felében leállították.

Korábban a MÁV szakemberei a helyszínen arról beszéltek, a határzár hiányzó részére vasúti kapu kerül, amelyet megnyithatnak a szerelvények előtt, ha újraindul a forgalom. Ezt a megoldást helyettesíti – feltehetően ideiglenesen – az átalakított tehervagon.