Térség

Hagyományőrző házzá alakult a családi ház


Gajáta Fanni – Apátfalva


Langó Imre felesége, Langó Imre Györgyné Hegedűs Bite Rozália képzelte el a hagyományőrző ház létrehozását, majd 8 évvel később, a mai napon adták át a felújított házat a Kossuth utca 67. szám alatt. A 100 évnél idősebb ház a Langó családé volt mindig is: Imre bácsi nagymamája, édesapja és édesanyja élt itt.

Langó Imre és felesége, Rozália.

–  A feleségem ötlete volt ez. A család mellé állt, majd 8 év után sikerült megvalósítanunk, mivel erre mindig csak kis időnk maradt – árulta el az apátfalvi Langó Imre, aki egész életében a községben élt. – Több csoportban is benne vagyunk, a munkájukkal, a lelkesedésükkel és szeretettük tartották bennünk a lelket. Így sikerült összehozni a Hagyományőrző házat.

Az átadón igazán ünnepélyes volt: a Faluháztól egészen az új Hagyományőrző házig zenélve-táncolva vonultbát az apátfalvi Hagyományőrző Csoport. Az átadó műsorban szerepet kapott a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar, a Kardos István Néptánc Csoport és a Pódiumszínpad is, akik Csapóné Ica néni egyik novellájából adtak elő egy részletet.

– Az önkormányzat buzdított és lelkesítette a Langó családot, hogy ez minél hamarabb megvalósuljon. Ahogy Imre bácsi is elmondta, hosszú idő alatt sikerült a tárgyakat összeszedni. Úgy gondolom, hogy a Langó család kitartó, pénzt és időt nem sajnálva lelkiismeretes gyűjtésének illetve példát mutató magatartásának köszönhető az, hogy az önkormányzat is arra buzdította, hogy minél hamarabb megvalósulhasson ennek az épületnek az átadása – mondta Szekeres Ferenc polgármester. Hozzátette: az önkormányzat asztalos üzeme egy jellegzetes apátfalvi paddal és az emlékháznak egy hirdetőtáblával készült.

– Ez a családi összefogás nem csak Apátfalván, hanem az egész országban példaértékű.