Makó

Mustot is préseltek a kiskertész napon


Major Zsuzsanna – Makó


A térségi településekről buszokkal hozták a családokat a tankertbe. Az iskolában dísznövénykertész és gépszerelő szakmákat is lehet tanulni. A mai nap így, nem titkolt szándékkal egyfajta nyílt nap is volt.

Itt megnézhették a szülők és a gyerekek azt is, mi mindenről tanulnak az iskolában, feltehették a kérdéseiket.

Mezőfi János János fiát hozta el Földeákról a tankertbe. Hagymát termesztenek és állatokat is tartanak otthon, ezért szeretné, ha fia itt Makón tanulná ki a szakma elméleti alapjait, hogy majd továbbvihesse a családi gazdaságot. János örömmel jött szétnézni, azt mondta: érdekli és szeretne is ezzel foglalkozni, ezért nagy az esély rá, hogy jelentkezik az iskolába.

Takácsné Tóth Edit otthon is kertészkednek, sok virág és termény van a kertjükben. Kíváncsiságból jöttek el a tankertbe, no meg tanulni is, megnézni, mit, hogyan termesztenek.

Kis sétát lehetett tenni a kerthez, ahonnan a Helyi Diák Terméke védjeggyel ellátott termény kikerül. Ez az intézmény saját márkája, a diákok maguk termesztik, szedik és árulják a terményt.

A Hagymafesztiválon is állítottak standot. Ezt Horváth Zoltán iskolaigazgató mondta, aki maga is részt vett a Kiskertész Napon.

A tankertben folyó munkát több helyszínen mutatták be az érdeklődőknek. Játékos agrártörténeti vetélkedő is volt. Szamóca palántát lehetett ültetni, vagy szőlőt préselni. A kisebb gyerekeknél a kombájn volt a legnépszerűbb, amibe fel is lehetett ülni. Körtedzsemet készítettek, őshonos állat és növénybemutatóval is készültek.