Makó

Lázár János: növelni kell az agráriumból élők számát


Korom András – Makó


Farkas Éva Erzsébet polgármester a Korona szálló nagytermében rendezett fórumon mondott megnyitójában kiemelte: a huszonötödik hagymafesztivál már inkább fesztivál, ezért fontos, hogy szakmai fórumot is rendezzenek a mezőgazdaságból élők számára. Kiemelte, az új városvezetés kiemelt feladatának tekinti a munkahelyteremést, a makói gazdasági élet javítását. Ennek jó példájának hozta fel a Contitech Fluid nemrég elnyert 1 milliárd 50 milliós támogatása is, melynek köszönhetően nem csak bővül a makói üzem, de 200 új munkahely is létrejön.A polgármester elmondta: a fejlesztés és a fejlődés a város legfőbb célja, s 2014 ebben partnernek bizonyultak a helyi vállalkozások. A 2014-20 közötti pályázati lehetőségekkel azonban élniük kell. Farkas Éva Erzsébet hangsúlyozta: azt szeretnék, ha megerősödnének a helyi vállalkozások, s új munkahelyeket tudnának teremteni. Szerinte a fő kérdés, hogy milyen jövője lesz a hagyma- és zöldségfeldolgozásnak, a támogatás alapja ugyanis a termelők összefogása lesz.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője, Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőjében azt mondta: a következő évek legnagyobb kihívását az jelenti, hogy helyben tudnak-e maradni azok, akik egy-egy településen születtek, ott megtudnak-e élni. Hnagsúlyozta: a kormány célja, hogy a mezőgazdasági fő- és mellékjövedelmek nőni tudjanak, annak érdekében, hogy növekedjék a vidék eltartóképessége, az emberek ne vándoroljanak el.

– A gyerekek lélekszámát, nem a bevándorlók létszámát szeretnénk növelni – fogalmazott. Lázár János fontosnak nevezte, hogy a mezőgazdaságban a munkaerő igényes kultúrákat támogassák. Hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a 2014-20 közötti uniós ciklusban a mezőgazdasági kis- és középtermelők kapnák meg a támogatások 80 százalékát, míg a nagyüzemek csak a 20 százalékot, azaz megfordulni az előző ciklusban tapasztalt trend, mely egyik jellemzője volt, hogy 5 százaléknyi nagybirtok vitte el a támogatások 80 százalékát.

– Minél nagyobb a birtokkoncentráció, minél nagyobb a gépesítés, az a falvakban lévőknek egyre inkább a reménytelenséget jelenti, ezt akarjuk megfordítani – mondta.

A fórum résztvevői Kis Mikós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkártól, illetve Mezei Csaba Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkártól hallották a támogatásokkal kapcsolatos részleteket, melyekből kiderült, az 1300 milliárdos 7 éves uniós keret nagyobbik felének pályázatai még az idén megjelennek, s többit pedig jövő év végéig teszik közzé.

A fórum különlegességét adta Son Hyeoncheol, a dél-koreai Seedon Corporation, egy különleges fajtatulajdonságokkal rendelkező dél-koreai vöröshagymáról szóló előadása.