Makó

Virágoskertet várnak Ságvári helyére


Korom András – Makó


– Nem volt itt semmiféle rendszeres koszorúzás az elmúlt negyed században. A szobor körüli purparlé csak akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy azt a város át akarja helyeztetni a múzeumba. Egyszer megjelent egy koszorúval két nyugdíjas, meg egyszer tévékamerák is voltak itt. Ja és sokan kiballagtak, kibicikliztek ide fényképezőgéppel – mondta a téren naponta átkerekező, de nem a környéken lakó Kis Imre.

Az ország alighanem egyetlen köztéri Ságvári szobrát a napokban szállíttatta a József Attila Múzeumba a makói önkormányzat, a testület ezzel kapcsolatos döntését követően.

Több, a nevét nem vállaló szemtanú szerint az elszállításkor egyedül Ságvári tiltakozott, igaz csak azzal, hogy a Városgazdálkodási Nonprofit Kft. embereit is meglepve, lebucskázott a földre a talapzatáról.

Szoboreltávolítás után, tereprendezés előtt.

– Remek ez a park, szép a fű is, de leginkább az ide vagy negyven éve megígért virágoskert hiányzik – árulta el egy asszony, akinek külön tetszik, hogy a parkba helyezett padon délutánonként a nagy hőségben is hűsölhettek, beszélgethettek a környékben lakó asszonyok. Akik a paddal “követték” az árnyékot.

– Az 1945 és az 1990 után eltávolított szobrokat is a helyükön kellett volna hagyni, hiszen azok is hozzátartoznak Makó történelméhez – mondta a park szomszédságában lakó Fürtön Sándor. Hozzátette: ezek egy-egy korszak mementói.

Az 1966 óta szintén a szobor közeli egyik házban élő Vozár János szerint a szobrot annak felavatását követően senki sem koszorúzta, még a rendszerváltás előtt sem. Ha pedig megtette, azt abszolút feltűnés nélkül hajtotta végre. Ő is várja, hogy a város végre rendbe tegye, azaz leginkább virágokkal ékítse az egyébként szép füves területet.

A szintén Gerizdesben, de nem a szobor közeli házakban élő Kazap József tisztában van vele, hogy ki volt Ságvári, miután a lexikonban olvasott róla. Azt mondta, hogy azt azonban ő sem tudja eldönteni, hogy Ságvári melyik arca erősebb, a nemzeti ellenálló antifasisztáé, vagy az illegális kommunistáé.

Kazap József gyakran kerékpározik erre.

Török Jánosné, aki nemrégiben költözött ide Nagylakról, pedig azt mondta, hogy őt nem zavarta a szobor, melyről tudta, hogy az kit ábrázol.