Makó

Makói filmes diákok diadalmenete


Oláh Nóra – Makó


Minden évben megrendezik Magyarország legjelentősebb korosztályos filmszemléjét, amely az idén már 22. alkalommal várta a tehetséges ifjú szakemberpalántákat. A megmérettetés három korcsoportban zajlik: általános iskolás, középiskolás és fiatal filmes kategóriában.

– A makóiak visszatérő résztvevői – és rendre győzelmeket is arató versenyzői – ennek a szakmai küzdelemnek, bár az utóbbi 1-2 évben nem képviseltettük magunkat, mivel nem volt igazán ebben a léptékben mérhető alkotónk és alkotásunk”, árulta el Czibolya Kálmán, a Makói Videó- és Művészeti Műhely vezetője, a filmes diákok felkészítője. Most viszont két SZIGNUM-os aspiráns is akadt, a 10 éves Szabó Bálint (akit korábban már bemutattunk) és a 11 esztendős Szekeres Sarolta, mindketten az iskolában működő Tehetségműhely tagjai.

Az Országos Diákfilmszemlére Budapesten az “Aranytíz”-ben, vagyis az Arany János u. 10. szám alatti Művelődési Házban került sor. A vetítések több napig tartottak, majd az öttagú szakmai zsűri (producer, vágó-operatőr, rendező, színész, újságíró-filmesztéta) a filmeket egy közös konzultáción közölte. Minden zsűritag elmondta az alkotónak a maga véleményét minden filmjével kapcsolatban. A tanulságos és személyes hangvételű eszmecserén sok értékes szakmai kritika és jó tanács hangzott el.

Szekeres Sarolta alkotása, „A mi tanyánk” a dokumentumfilm kategóriában indult, a zsűri külön méltatta a filmjében a kiemelkedően szép természeti vágóképeket. A saját tanyájukat bemutató makói lány méltán nyerte el a HVG különdíját.

Szabó Bálint három kisfilmmel is nevezett a versenyre. A”Művészetek szárnyán” a Makó és Térsége Ifjúsági Művésztelepen forgatott dokumentumfilm, a “No Fanta, no chips” az egészséges életmódra hívta fel a figyelmet, Bálint osztálytársainak ügyes közreműködésével, a “Híradó” pedig egy poénokkal tarkított hírparódia volt, amely a vízi balesetekre hívta fel a figyelmet. A zsűri tagjai – bár már megszokták a makói műhely magas színvonalát -, szinte alig akarták elhinni, hogy ezeket a fejlett humorérzékre valló és profi vágástechnikával prezentált munkákat egy 10 éves kisdiák készítette. Az egybehangzó vélemények alapján neki ítélték az Emberi Erőforrások Minisztériumának fődíját.

A tehetséges fiút édesanyja is elkísérte Budapestre, a filmszemlére. – A díj Bálintot meglepetésként érte, bár előző este Kálmánt értesítették, ő meg engem, de titokban tartottuk. Az eredményhirdetést és a díjkiosztást a szokásos módon hátulról kezdték, és már azt hitte, nem ért el eredményt. Aztán annál nagyobb volt az öröm! – mesélte.

Bár még friss az élmény, de a makói fődíjas máris új filmen dolgozik. Ahogy egy igazi profitól várni lehet, szárnyakat kapott a sikertől…

(Fotók: Bertus-Barcza Anikó, Wency Anotado)