Makó

A menekültstátuszt kérőket engedjük be


Makó Híradó


Együttműködési lehetőséget kínál a kormány a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek és a Magyar Vöröskeresztnek, hogy a határon várakozó bevándorlók megfelelő minőségű ellátást kapjanak – jelentette ki Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a kormány nem bánik emberségesen a bevándorlókkal. Azok ellátása nemcsak jogi, hanem erkölcsi kötelesség is – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy nem a segítséget viszik az emberekhez, hanem őket szállítják a segítségnyújtási pontokhoz.

A kormány a befogadóállomási kapacitás bővítését tervezi a következő két hétben a bevándorlók folyamatos és biztonságos ellátása érdekében.

Lázár: nem lesznek zárt menekülttáborok.

Arról is beszámolt, hogy nem zárkóznak el az ésszerű vitától a kvótarendszerről, de először alapkérdésekben kell egyetérteni, például Európa határainak megvédésében. Diktátumot a kormány nem tud elfogadni – hangoztatta. A tárcavezető kiemelte: a kormány teljes egészében elutasítja azt a felvetést, hogy az Európai Bizottság kontrollja alatt álló menekülttábor jöjjön létre Magyarországon.

Lázár János külön megköszönte mindazon önkéntesek segítségét, akik részt vesznek a menekültek ellátásában. Közölte ugyanakkor, hogy szeptember 15-én 0 órától már az országgyűlés által a bevándorlással kapcsolatos új törvények lépnek életbe. Azt reméli a kormány, hogy a határzár, a katonaság jelenlétével és a szigorúbb törvények miatt, akik autóbusszal hordják a határra a kiszolgáltatott embereket, azok ezt a tevékenységüket majd fokozatosan megszüntetik. A migránsoknak kijelölt bevándorlási pontokon – közvetlenül a határsáv a magyar oldalán – a jelenleginél gyorsabb ütemben veszik át a Bevándorlási és Állampolgársági hivatal munkatársai a bevándorlási kérelmeket. Akinek ezt 12-14 nap alatt nem bírálták el, azokat a nemzetközi jogszabályok szerint már nem lehet visszaküldeni Szerbiába. Zárt táborok létesítését azonban nem tervezi a kormány.

A magyar lépésekről Pintér Sándor belügyminiszter ma Szabadkán tájékoztatta a szerb hivatalos szerveket.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésére tett javaslatot a Belügyminisztérium a kormánynak, a kabinet jövő keddi ülésén dönt erről – mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszámolt, hogy a nemzetbiztonsági kabinet kap olyan jelzéseket, hogy erősödik a térségben a szervezett bűnözői körök tevékenysége, és a terrorveszély lehetősége is nő Magyarországon. Egy kérdésre azt is mondta, hogy szeptember 15-ig el kell készülnie a határzárnak Röszkénél, a vasúti sínen is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, eddig 952 embercsempészt fogtak el a rendőrök. Ezt a bűncselekményt szeptember 15-től a jelenleginél sokkal szigorúbban, akár teljes vagyonelkobzással is büntetik.