Makó

Ihos József: aranyos város Makó


Gajáta Fanni – Makó


Ihos József neve a fiataloknak nem biztos, hogy sokat mond, azonban az idősebb generációnak sokkal többet. A humorista, akit Kató néninek is neveznek előszeretettel, a makói fürdőben lépett fel. Mint megtudtuk: a nyugdíjasok körében készített felmérés alapján őt szeretették volna a legjobban látni. Ez kedden meg is valósult.

– Nagyon örülök, hogy engem szeretettek volna látni a makóiak, mert ez azt jelenti, hogy az elmúlt 30 év, amelyet a pályán töltöttem, nem volt hiábavaló. Az igazság az, hogy a korosztályok háromféleképpen reagálnak a jelenlétemre: vagy azonnal rávágják, hogy Kató néni, vagy gondolkoznak, honnan ismerhetnek, vagy van az a korosztály, akik fiatalok és nem ezen nőttek fel. Falunapokon találkozom mind a három réteggel, de könnyű velük „dolgozni” – mondta el a humorista. Hozzátette, olyan mindekihez szólni tudó humoristák, mint Hofi Géza is volt, nem igen található az országban. – Őt mindenki ismerte, a kisgyerektől az aggastyánig.

– Egy kicsit rétegműfajjá váltunk mi is – mondta.

Kató néniként.

A fiatalok is kedvelik a humoristát, aki előadásain még gitározni is szokott. Szívesen jár stand-up klubokba is, ahol többnyire felismerik és örülnek is neki. Kevesen tudják róla, de pályafutását szerzőként kezdte, több fontosabb kabaréban “benne volt a keze”.

– A fellépésekre nem szabad felkészülni. Ha mégis megteszem, magammal hozok egy gátat is, hogy csak azt szeretném előadni, amire készültem – árulta el. – Ez a pillanat műfaja szerintem, de ez nem azt jelenti, hogy mindig rögtönözni kell. Ez butaság. Nagyon-nagyon tudni kell alkalmazkodni a közönséghez, hangulathoz, sőt, néha a teremhez is, ahol az ember fellép, mert akkor tud igazán sikert elérni. A felépítettség is fontos. Az elején még csak oldódik a közönség, nézni kell, mit szeretnek és mit nem. Egyre erősebb elemeket csempészek bele, hogy felfelé menjen a műsor hangulata.

Ihos József megosztotta velünk a makói élményeit is. Kiderült már a hetvenes évek végétől járt a városba. Elmondta: nagyon szereti ezt a közönséget, mivel az itt élő emberek nyitottsága és bája már akkor szimpatikus volt neki.

–  Makó rengeteget újult. Sokat megtartott a „régi Makóból” is a város, de ugyanakkor hitelesen meg tudta újítani magát, hogy úgy mondjam a kettő egymásba hajlik. Aranyos város. Ha azt mondanák, itt kéne élnem, nem tiltakoznék ellene.