Hírek

Lázár felhatalmazást kért a déli határ védelmére


MH-MTI

Lázár János azt mondta, ez három dolgot jelent majd: a fizikai védelmet, amelyet biztonsági határzár segítségével valósítanak meg, illetve egy élőerős rendőri védelmet, amelyet a rendőrség bevetésével, megerősítésével hajtanak végre. Azt is kérte, a képviselők nyújtsanak segítséget a jogi védelem kialakításához is, a törvények módosításával, és a büntető törvénykönyv szigorításával.

Ha nem építik meg a kerítést – mutatott rá -, ha nincs élőerős és jogi védelem, a menekültek bárhol bejöhetnek az országba és bárhol táborozhatnak majd, bárhol összegyűlhetnek és követelésekkel léphetnek fel. A miniszter beszélt arról is, hogy idén július 6-ig 73 ezer, míg szeptember 3-ig már 160 ezer ember lépte át illegálisan a magyar határt.

Közölte, azt kérik, hogy aki Magyarország felé tart, tartsa tiszteletben az ország és az EU határait, törvényeit, csak a kijelölt határátlépési pontokon lépjen be az országba. Együttműködést kérünk mindazoktól a millióktól, mindazoktól a százezrektől, akik Magyarország felé tartanak – fogalmazott.

Lázár János szerint a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzethez hasonló bárhol az országban kialakulhat, amihez nem kell más, mint egy felelőtlen német nyilatkozat. Hozzátette: ennek a hatására 3500 ember gyűlt össze egy éjszaka alatt a pályaudvarnál. Megjegyezte, a rendőrség jó döntést hozott, amikor velük szemben nem volt hajlandó erőszakot alkalmazni, bár az összegyűltek minden együttműködést megtagadtak.

A miniszter felszólalására a KDNP-s Vejkey Imre úgy reagált: a parlament előtt lévő törvénycsomag nélkül Magyarország és az EU védtelen lenne, a zöldhatáron bárki ki-bejárhatna, ellenőrzés, dokumentumok nélkül. Ez megengedhetetlen – hangoztatta.

Harrach Péter (KDNP) szerint a magyar határon olyan tömeg jelent meg, amely képtelen integrálódni és még a szándék sincs meg a tagjaiban erre. A probléma megoldására az európai vezetők képesek – folytatta – , az ő tehetetlenségük a multikulturális társadalomba vetett hitből fakad, ez a liberális dogma azonban már régen megdőlt. Azt is meg kellene nézni, kik azok a nyugati országok, akik Irakban, Szíriában részt vettek a problémák előidézésében – jegyezte meg.

Lázár János válaszában azt mondta, a kormány részt vesz minden olyan akcióban, erejéhez mérten, amely a problémás országokon segít.

Szólt arról is, hogy szükség van az európai határvédelem megerősítésére, illetve az európai határokon kívül kell olyan pontokat létesíteni, ahol a bevándorlók közül a fogadó országok kiválaszthatják azokat, akiket beengednek. Megjegyezte, vannak olyan országok, akik a járulékfizetők számát akarják növelni, Magyarország azonban nemzeti megoldásban gondolkodik, hiszen olyan ország, amely “saját magával határos”.

Lázár János hangsúlyozta, a kötelező kvótát elutasítja Magyarország, az önkéntes kvótával pedig nem fog élni.

Tóbiás József (MSZP) bírálta a kormányzat menekültügyben benyújtott törvénycsomagját, azt embertelennek, erkölcstelennek, számos elemében alapjogot sértőnek nevezte. Szerinte az szögesen szemben áll a nemzetközi törvényekkel. Egy probléma van, az előterjesztés a menekültkérdéssel kapcsolatban semmilyen érdemi lépést nem tartalmaz – értékelte. Véleménye szerint a kormány arra játszik, hogy egy diktatúrára “hajazó” működési rendet vezessen be Magyarországon.

Emlékeztetett arra, hogy minden mostani javaslat ott volt a Ház előtt már nyáron, csak a kormánypártok pártpolitikai célok miatt nem támogatták. Szerinte a magyar emberek azt szeretnék, ha nem lenne “átvándorlási hullám”, de azt is szeretnék, ha nem bánnának embertelen módon a menekültekkel.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a szocialista politikus megoldási javaslatát firtatta az átvándorlással kapcsolatban. Szerinte az országba történő szabályozott, ellenőrzött belépés a megoldás. Mint mondta, az emberiesség fontos, de az nem várható el, hogy ott, ahol ezek az emberek letáboroznak, menekülttábort létesítsenek. A német kormány zavaros kommunikációját okolta a helyzet kialakulásáért. A Keletinél lévő embereket súlyosan félrevezetik, nem merik nekik megmondani, hogy válogatni fognak közöttük – mondta. Megjegyezte, az augusztus végéig ideérkező 160 ezer emberből 50 ezren vallották magukat szírnek.

Lázár János azt mondta az osztrák kancellár szavaira utalva, ha Magyarország nem tudja betartani a schengeni megállapodást, Magyarország fog kimaradni belőle. – Ki fognak rakni minket Schengenből – fogalmazott.