Makó

Gasztroenterológiai műszert kapott a gyermekosztály


Gajáta Fanni – Makó


A K&H Gyógyvarázs keretén belül nyert orvosi műszert a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói tagintézményének Gyermekosztálya. A gasztroenterológiát segítő eszköz megkönnyíti a szakorvosok dolgát: csupán egy nagy levegő szükséges a pácienstől hozzá, hogy gyors és pontos eredményt kapjanak alig 5 perc alatt. Azonban nagyobb vizsgálatokat is el lehet vele végezni, például a tejcukor érzékenység kimutatása.

– Nem ez volt az első alkalom, hogy sikeres pályázatot értünk el K&H Gyógyvarázzsal. Idén egy olyan műszer finanszírozására pályáztunk, amely a gyermekgyógyászaton belül a gasztroenterológia segíti – mondta Kallai Árpád a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó főigazgatója és hozzátette: ez az eszköz nagyon fontos a gyermekek gyógyulásának érdekében.

Az egészségügyi program keretén belül 609 ezer 600 forintot kaptak, amelyből a műszert be tudták szerezni. A Gastrolyzer nevű eszköz a kilélegzett hidrogénből méri fel az adatokat.

– Nagy öröm számunkra, hogy ez a termék, amely területén csúcstechnikát képviseli a makói gasztroenterológiai ellátás birtokába kerülhetett. Ez a készülék lehetővé teszi, hogy a nagyon gyakori emésztési zavarokat okozó tejcukor érzékenységet, baktériumomat gyorsan és fájdalommentesen kimutatja. Ki kell hangsúlyoznom, hogy ez a gyerekeknél nagyon fontos – mondta dr. Szűcs Péter osztályvezető főorvos, gyerekgyógyász.