Makó

A régi uniós tagállamok fenyegetik az újakat


MH-MTI


A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ha a magyar kormány feladná schengeni kötelezettségei betartását, az automatikusan azzal járna, hogy Magyarországon kívül maradna Schengenen. Lázár János azt mondta: Ausztria hétfőn és kedden csak fokozott határellenőrzést hajtott végre, ami semmi ahhoz képest, ha Bécs visszaállítja a schengeni határellenőrzést. Magyarországnak európai uniós kötelessége, hogy megvédje saját és az Európai Unió határait, “ebből nem adunk fel semmit” – jelentette ki a tárcavezető.

Lázár János azzal indokolta a visegrádi négyek kormányfőinek pénteki tanácskozását, hogy a régi és az új tagállamok között éles különbség van a helyzet megítélésében és a közép-európai országok számítanak egymás segítségére.
Méltatlannak, igazságtalannak és károsnak minősítette a Magyarországgal szemben zajló “kirekesztő folyamatot”, és visszautasította azokat a nyugat-európai nyilatkozatokat, amelyek a magyar határvédelmi tevékenységet illetik.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy Ausztria az uniós támogatások felfüggesztésével próbálná rákényszeríteni a tagállamokat arra, hogy elfogadják a kvótarendszert. Ez politikai konfliktusokat szül, egymásnak ugrasztja az EU részeit – tette hozzá.