Makó

10 ezerrel drágultak a makói albérletek


Major Zsuzsanna – Makó


– Hónapok óta keresünk kiadó házat a fiamnak, aki 23 éves. Szeretne elköltözni tőlünk és önálló életet élni. Most nálunk lakik, nem égetően sürgős, hogy elmenjen, de keressük a lehetőségeket. Mindenképpen magánházat szeretnénk bérelni a belvárosban vagy az állomástérnél, 25-30 ezer forint körül – foglalta össze Kádár Lászlóné. Azt mondta, egyetlen választ sem kaptak hirdetésükre, amelyben kiadó házat kerestek a városban.

Nincsenek ezzel egyedül a városban. Rengetegen keresnének albérletet, viszont meglepően alig lehet találni kiadó ingatlant. Ami pedig van drágább, mint tavaly. A hirdetőknek bőven van miből válogatni, elsősorban megbízható, fizetőképes lakót keresnek. Ezt mondta Szabó István, a Briliáns Hitel és Ingatlanközvetítő Kft. cégvezetője.

– Nagyon kevés a kínálat, szinte nincs kiadatlan albérlet Makón, ha van, azt azonnal kiveszik – összegezte. Tapasztalatai szerint jóval több az olyan lakáskereső, aki nem biztos, hogy rendelkezik a megfelelő anyagi feltételekkel a bérléshez. Sokan ugyanis kényszerhelyzetből, azonnal költöznének. Egy tulajdonosnak pedig az a legfontosabb, hogy a bérlője mindig tisztességesen, pontosan fizessen.

Ha szétnézünk a helyi hirdetések között, kiderül, többen keresnek kiadó lakást és a többségük nem egyedül költözne. Átlagosan havi 30-50 ezer forintot kérnek el albérleti díjra egy lakásért, a házakért ennél 20-30 ezer forinttal többet. Tavaly ez 10 ezer forinttal olcsóbb olcsóbb volt. Az apróhirdetések között böngészve rögtön látszik: sokan sürgősen keresik új otthonukat. Az ideális lakás pedig kaució nélkül vagy egyhónapi letéttel, azonnal lakható, többszobás és alacsony rezsijű lenne. Ezzel ellentétben áltagosan kéthavi kauciót kérnek el a hirdetők, megbízható, nem dohányzó, házi állattal nem rendelkező bérlőt keresnek.

Ilyen hirdetéseket találtunk: „Sürgősen kétszobás albérletet keresek” vagy „1 vagy 2 szobás albérletet keresek Makón sürgősen.” van aki így keres: „Keresek egy fő részére albérletet 30 ezer forintig, szoba, konyha, gázfűtéssel…”.

A Makói Albérletek közösségi oldalnak 745 tagja van, ám hiába próbálják kihasználni az internet adta lehetőségeket. Itt is jól látható: a posztok többsége arról szól, hogy albérletet keresnek és kevesebb a hirdető.

A legtöbben úgy tűnik nem kiadni, hanem eladni szeretnék üres ingatlanukat, hiszen kezd stabilizálódni ez a piac. Míg tavaly, amíg nem kelt el a ház, kiadták albérletbe, most viszonylag gyorsan szeretnék eldani. Nagyjából 5 és 15 millió forint között vehetünk makói házat – az adottságok függvényében. A legolcsóbbat másfél millióért, a legdrágábbat 42 millióért hirdetik.