Makó

Játékosan a bűnmegelőzésért


Gajáta Fanni – Makó


A bűnmegelőzésre szeretné felhívni a gyerekek figyelmét a Csongrád megyei rendőrség és egyházközösség a közös programjával. Juhász András, a Csongrádi Református Egyházmegye esperese elmondta, öröm számukra, hogy olyan projekt kezdődött a megyében, amely országos szintre is kinőheti magát. Hozzátette, azért fontos az együttműködés, hiszen a rendőrség és az egyház is a bűn ellen harcol, csak más eszközökkel.

– Akkor tudunk eredményesek lenni és tenni valamit a felnövekvő nemzedékért, ha mindannyian a saját eszközeinkkel, nem visszaélve a hatalmunkkal, de használva és élve a lehetőségeinkkel segítjük őket – tette hozzá Kotormán István, a Szikszai György Református Általános Iskola lelkész-igazgatója.

– Figyelemmel kell lennünk a bűnmegelőzés területén a helyi megelőzési programokkal és azokat támogatni kell. A felnövekvő ifjúság megelőzéssel való felvértezése a legfontosabb, azért, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává és véletlenül se tegyenek bűncselekményt – mondta Hatala József altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke. – A biztonságra való nevelést már óvodás kortól el kell kezdeni.

Lukács János dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány ismertette a programot, amely két új programot kapot.

– Első lépésünk az idősebb tanulóknak szólt, a Szegedi Tudományegyetem adtunk elő 20-20 előadást, mint a diákoknak, mint a tanároknak, amely általános prevencióról, drog prevencióról és a fiatalok biztonságáról szólt. Második elemünk 5 évvel ezelőtti amkor egy 13 paravánból álló vándorkiállítást hoztunk létre a bűnmegelőzésről. A harmadik elemünk a kiállítás kiegészítése, amely egy brosúrasorozat. Negyedik programunk keretein belül egy honlapot hoztunk létre, amely a biztonságos szórakozásra hívja fel a figyelmet. Ötödik programunk 2 éve indult, a „Lépésről lépésre a biztonságért” társasjáték, amely nem csak szórakoztat, hanem tanít is. Örömmel látom, hogy játszanak vele a gyerekek. Hatodik és hetedik elemünk a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával jöhetett létre, ez a „Lépésről lépésre a biztonságért” című munkafüzet, illetve egy „Bármit teszünk, gondoljunk a következményekre is” prevenciós plakát.

– A harmadik és negyedik osztályos tanulóknak és az őket tanító pedagógusoknak készítettünk egy munkafüzetet – mondta el Csete Ágnes, CSMRFK Bűnmegelőzési Osztály őrnagya.

– 11 megelőzési témát dolgoztunk fel. Ilyen például az egyedül otthon, biztonságos közlekedés vagy a vagyonbiztonság és foglalkozunk a kiber-biztonsággal is.