Makó

A Hagymatikumból is látszik a Galamb megújult órája


Gajáta Fanni – Makó


A tetőfelújítás és a címeravatás adta az ötletet, hogy újabb régiséggel büszkélkedhessen a makói szakképző iskola.

– Csak a számlapja került elő a régi homlokzati órának – mondta Horváth Zoltán, az intézmény  igazgatója. – Úgy gondolom, egy városban egy címer vagy egy működő időmérő azt jelképezi, hogy van élet, megéri az időt ott eltölteni.

– Nagy örömömre szolgál, hogy visszaállítására  a makóiak adományoztak a pénztkülönböző összegeket, hiszen közel 200 ezer forint gyűlt össze felújítására. Úgy gondolom, ha valamire az emberek pénzt adnak, azt a magukénak is érzik. Remélem, bejönnek sokszor és megnézik az iskola régi/új óráját – tette hozzá az igazgató.

A réz számlapon kívül mindent újjá kellett építeni az órán: új UV- és időjárásálló plexit, új mutatókat és a fogaskereket is kapott a szerkezet. A Makói Rádióamatőr Klub is segítkezett, Fodor Ferenc és társai írták a modern szoftvert az órához.

Hári Sándor, a Baustudium Kft. szerszámkészítő oktatója elmondta, örömmel fogadta el a felkérést az időmérő helyreállítására. – Annak idején én is az iskola tanulója volt, szép emlékek kötnek ide. Feladatunk az óra külső részének összeszerelése volt. Az összeállítás nehéz munka volt, mivel a napon, a magasban kellett ezt véghezvinnünk, de úgy érzem, megérte.