Hírek

Könnygázt vetettek be Röszkénél


MH-CSMRFK


Kisebb konfliktus alakult ki a röszkei idegenrendészeti előállító területén tegnap délután. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint közel 200 illegális bevándorló felháborodását regisztrációjuk ténye, illetve annak lassúsága váltotta ki.

A lassú regisztráció oka, hogy az elmúlt napokban példtátlanul magas volt a határt illegálisan átlépettek száma, azonban a magyar rendőrségnek kötelessége teljesíteni Európai Uniós kötelezettségét, így az illegális bevándorlók regisztrálását, beleértve ujjnyomataik levételét és fényképezésüket. A rendőrök uralták a helyzetet, egy rendőr egy alkalommal könnygázt alkalmazott, személyi sérülés nem történt. Röszkén helyreállt a rend, az idegenrendészeti előállítóhoz további megerősítő erőket vezényelt a rendőrség.

Tegnap 2958 illegális bevándorlóval, köztük 698 gyermekkel intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén. A legtöbb embert ismét Röszke külterületén tartóztatták fel, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.