Hírek

4 millióan dolgoznak


MH-MTI


Varga Mihály hangsúlyozta, a makrogazdasági mutatók is visszajelzik a cégek sikereit. Magyarországon 2014-ben több mint 6800 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, így a 21,3 százalékos beruházási ráta felülmúlta a visegrádi országokét.

Közös sikernek nevezte a miniszter, hogy 2013 óta a gazdaság fejlődik, szerkezete egyre kiegyensúlyozottabb, tavaly pedig 3,6 százalékos növekedéssel Magyarország az Európai Unió leggyorsabban növekvő országai közé zárkózott fel. Ezt az eredményt meg kell őrizni – hangsúlyozta a miniszter. Elmondta: Magyarországon soha nem dolgoztak annyian – több mint 4 millióan – a rendszerváltás óta, mint most, a 2010-es kormányváltás óta pedig 491 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak létszáma, amelyből 290 ezret a versenyszféra adott.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy ezek az eredmények nem egy eladósodási hullám következményei, a háttérben fegyelmezett fiskális politika áll. Sikerült elérni azt is, hogy a magyar gazdaság következő másfél éves fejlődési pályájáról immár nézetazonosság van a kormány és a legfontosabb nemzetközi intézmények között.

“Reményeim szerint innen már csak egy lépés lesz, hogy a hitelminősítők tekintetében is nézetazonosság alakuljon ki” – fogalmazott . Szólt arról is, hogy a kormány célja az újraiparosítás, ezért szeretnék a meglévő uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítani.

Hozzátette: júliusban 221 vállalkozás 8,3 milliárd forint uniós forrást nyert el, 2017 nyaráig a gazdasági tárca is szeretné kiírni a pályázatokat. (Fotó: Dede Géza)