Hírek

Útnak indult meg a megyei egészségfejlesztési program


Gajáta Fanni – Szeged


Ünnepélyes sajtótájékoztató keretén belül ismertették a megyei egészségfejlesztési programokat, amelyre közel 800 millió forintot nyert el Csongrád megye. Körülbelül 4 hónap alatt a megye összes városában lesznek olyan események, amelyekkel egészségünket javíthatjuk: megelőző célzatú szűrések, életmód-tanácsadási és sportprogramok. Minden korcsoportot meg szeretnének szólítani ezekkel a rendezvényekkel. Gyurisné Pethő Zsuzsanna, a projekt szakmai vezetője elmondta, idén nyáron 49 településen zajlott olyan program, amely az egészségtudatosságra hívta fel a figyelmet.

– 44 program valósulhat meg a pályázat keretein belül a megyében. Örömmel mondhatom el, hogy az elmúlt egy hónapban már 49 településen, az iskolásoknak voltak iskolai programjaik – mondta el a szakmai vezető. – Nagyon sok szűrés várható az elkövetkezendő hónapokban. Emellett az egészségtudatosságra hívjuk fel a figyelmet és tudásbázist szeretnénk megalapozni. A programot hosszútávra tervezzük. Makó és kistérségében a szűrőbuszok mindenképpen eljutnak, ezen kívül lesznek különböző tréningek és képzések.

A sajtótájékoztatón B. Nagy László, Csongrád megye fejlesztési biztosa a kormány népegészségüggyel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseibe nyújtott betekintést. Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: fontos, hogy mind a 7 járásban lezajló népegészségügyi projekt. Kiemelte, hogy a pályázat megvalósítása után is segíteni fogja az eredmények fennmaradását. Juhász Tünde kormánymegbízott szerint egy olyan folyamat indult el, amelyben a megelőzés és a szűrések állnak a középpontban. Dr. Bosnyákovits Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezetője a megyei népegészségügyi helyzetét mutatta be és rámutatott, hogy makói járásban a legrosszabb a halálozási arány.

– A Csongrád megyei halálozások az országos átlaghoz mérve megfelelő vagy még egy kicsit jobb is, de ha járási szintet nézzük, akkor megtudjuk, hogy Makó járásban az országos átlagnál rosszabb eredmény kapunk. Az okokat nem tudjuk, de az adatok kimutatják, hogy a halálozások 26%-át a daganatos megbetegedések adják – ismertette a főosztályvezető. – Ebben a járásban a nőknél a vezető daganatos betegség a mellrák illetve a bőrrák. Sajnos, ezen a területen a nők emlőszűrésen való részvétele igen csekély – tette hozzá.

Gyarmati Zoltán, a projekt menedzsere elmondta, nagy örömre szolgál, hogy az elsőkörös elutasítás után, a tartaléklistáról mégis sikerült megnyerni a pályázatot. – 798 ezer forintot nyertünk a projekt megvalósítására. Erre rövid idő áll rendelkezésünkre, mivel november végén le is kell zárnunk a tevékenységeket. A szakmai kollégák véleménye szerint akár 2-3 éves projekt is lehetne. A megye mind a hét járásában megvalósul, minden településen várható valamiféle program.