Hírek

Elindult a Csongrád megyei komplex egészségfejlesztési program


Az ünnepélyes nyitórendezvénnyel hivatalosan is megkezdődött a Területi emberi erőforrás fejlesztési komplex programok támogatása felhíváson nyertes „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című, TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004 azonosítószámú projekt.

A nagyszabású, európai uniós támogatással megvalósuló összefogás célja a Csongrád megyei lakosság komplex egészségfejlesztése, egészségtudatosságra nevelése, az esélyegyenlőség növelése, többek között megelőző célzatú szűrésekkel, életmód-tanácsadási és sportprogramokkal, képzési és módszertani anyagok elkészítésével, egy hosszú távú egészségfejlesztési program megalapozásául szolgáló tudásbázis létrehozásával.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológus Épületében tartott nyitórendezvény felszólalói méltatták a kezdeményezést, kiemelték annak újdonságát, egyediségét, komplexitását, és bemutatták részletes szakmai tartalmát is. B. Nagy László, Csongrád megye fejlesztési biztosa a kormány népegészségüggyel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseibe nyújtott betekintést, különös tekintettel az új uniós pályázati ciklus kínálta esélyekre, illetve a források lehívásának Csongrád megyei lehetőségeire. Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte, a megyei önkormányzat számára fontos, hogy saját, százszázalékos tulajdonú cégén, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft.-n keresztül az élére állhatott a mind a hét járást és a megye mind a hatvan települését átfogó népegészségügyi projektnek, mely komoly szerepet vállalhat az egészségérték tudatosításában. Hozzátette, Juhász Tünde megyei kormánymegbízottal és B. Nagy László fejlesztési biztossal közösen a pályázati lehetőségeket kihasználva a megvalósítási időn túl is segíteni fogják a projekt eredményeinek fenntartását, annak érdekében, hogy a Csongrád megye 60 településén élő közel félmillió ember helyben találja meg a boldogulását. Juhász Tünde kormánymegbízott kitért a programban történő együttműködés előnyeire, illetve rámutatott annak jelentőségére, hogy a projekt a hét járás szintjén érvényesíti hatásait. Hangsúlyozta, a széles körű összefogás révén számottevő eredményeket lehet elérni a megyei lakosság egészségtudatosságának terén, mindez pedig utat nyithat az átfogó szemléletváltozáshoz, melyre azért van szükség, mert a hazai, illetve a Csongrád megyei egészségügyi mutatók még mindig nem érik el azt a szintet, amit a gazdasági-társadalmi fejlettség megkövetelne.

Dr. Bosnyákovits Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezetője, megyei tisztifőorvos Csongrád megye népegészségügyi helyzetét vázolta, felvillantva a projekt alapjául szolgáló főbb népegészségügyi mutatókat. Közölte, itt is növekszik a felismert daganatos, illetve keringési megbetegedések száma, ezért a szakembereknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az egészségben eltöltött életévek száma növekedjen, az idő előtti halálozás pedig csökkenjen a megelőzhető megbetegedések okozta halálesetek esetében. Rámutatott, az adatok egyértelművé teszik, az egészségfejlesztést nem elég megyei szinten megvalósítani, hanem járási szinten kell kezelni, különös figyelmet fordítva a hátrányos helyzetű kisebb településekre.

Elmondta, a Népegészségügyi Főosztály nyitott arra, hogy szakmailag segítse a lakosság egészségtudatos magatartásának formálását és a megelőző szűrések népszerűsítését célzó programot. A projekt fejlődését, a konzorcium felépítését Gyarmati Zoltán, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője, a projekt menedzsere ismertette a közönséggel. Úgy fogalmazott: fontos, hogy a kezdeményezés csak a konzorciumi partnerek szoros, hatékony együttműködésével lehet sikeres, és cél, hogy a rövid megvalósítási időszak alatt példaértékű közös munka valósuljon meg. A projekt szakmai tartalmáról, a következő hónapok során megvalósuló konkrét programokról Gyurisné Pethő Zsuzsanna, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó, Egészséges Vásárhely Program programigazgatója, a projekt szakmai vezetője adott tájékoztatást. Hatalmas értéknek nevezte a teljes megyei lefedettséget – gyakorlatilag nincs olyan települése Csongrád megyének, melyet nem érintenének valamilyen rendezvénnyel. Mint mondta, összesen 44 programot bonyolítanak le 70 elemmel, a legfontosabb területek pedig az egészségmagatartás-formálás, az egészségvédelem és a tudásbázis létrehozása.

A 2015. november 30-áig megvalósuló „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” projekt keretében a konzorciumvezető Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és partnerei, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szegedi Tudományegyetem az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 798,46 millió forintból fejlesztik a Csongrád megyei lakosság testiés lelki egészségét.