Hírek

Az Aranykoszorús Gazda juhsajtjaMaguk gondoskodnak juhaikról, és készítik házilag, ősi hagyományok szerint a Dani család tagjai a juhtúrót, -sajtot, -gomolyát és az ordát, ami a savó kicsapolásával készült termék. Ebben az országban egyedülállóak. Az első juhász a családban 1801-ben született, azóta apáról fiúra száll ez a mesterség, sőt a férfiak juhász családok lányait vették el.

Dani János hetedmagával él makó-rákosi tanyáján, három fia közül mindegyik ért a juhokhoz, de nem mindegyikük ezzel fog foglalkozni. A lányok pedig besegítenek a tejtermékek készítésébe, mindenkinek megvan a maga feladata. Cigája juhot tartanak, abból is a tejelő fajtát, ez őshonos Magyarországon. Átlagban a 180-200 állat napi 5-6 kiló sajtot ad.

A Makó-Rákosi juhtenyésztőnek van már egy miniszteri kitüntetése, azt még 1989-ben kapta, hagyományőrzésért, a juhászati tevékenységért, a régi tárgyak megőrzéséért. 2000-ben Aranykampó díjat, 2006-ban Andrinkó István emlékérmet kapott. Szép gyűjteményt őriz otthon mesterségének tárgyaiból, azt mondja ez is hozzátartozik az életéhez: kolompok, kürtök, bicskatokok, ostorok, tárogató, pásztorkés mind ezek része. 127 kolompja van, ezeket országszerte szívesen mutatja meg, szeret mesterségéről beszélni.

A juhász az Aranykoszorús Gazda-díjjal.

Dani János a rákosi pusztán megvalósított hagyományos juhtenyésztés fenntartása és fejlesztése terén elért eredményei, a juhtejből előállított termékek ismételt étrendbe illesztése érdekében végzett munkája, népszerűsítő tevékenysége elismeréseként kapta Fazekas Sándor, földművelésügyi minisztertől az Aranykoszorús Gazda Díjat.