Hírek

Biznisz lett a bevándorlók szállítása


MH-CSMRFK


43 csoportban 1477 illegális bevándorlóval – köztük 307 gyermekkel – intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve tegnap a megye déli részén.

A legnagyobb csoportot 15 órakor fogták el Röszke külterületén. Ott 60 pakisztáni, 18 szíriai, 2 szenegáli, 1 nigériai, 41 bangladesi, 6 iraki, 3 mianmari és 8 afgán állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.

A Szegedi Rendőrkapitányság járőrei tegnap 21 olyan személyt állítottak elő, akik a megalapozott gyanú szerint anyagi ellenszolgáltatásért a fővárosba próbáltak szállítani illegális bevándorlókat.

Közülük a szegedi K. Miklóst és Cs. Csabát a Szegedi Rendőrkapitányság jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatásukat. A nyomozás adatai szerint 3 óra 35 perckor a Szegedi Rendőrkapitányság járőrei a régi 5-ös úton állítottak meg egy Volkswagen Sharant, amelybe 17 illegális bevándorlót zsúfoltak be. A gyanú szerint Cs. Csaba 1400 eurót kért a fuvarért, amivel K. Miklóst bízta meg.

Őrizetbe vettek a rendőrök 3 embercsempészés bűntettével megalapozottan gyanúsítható férfit is. Egy 24 éves szerb férfit Röszke külterületén fogtak el 2 óra 20 perckor. Az általa vezetett kisbuszban 17 illegális bevándorló utazott, akikkel abban állapodott meg, hogy Bécsbe viszi őket. 21 óra 10 perckor az M5-ös autópálya röszkei felhajtójánál fogtak el a rendőrök egy 24 éves szerb embercsempészt, aki 5 szír illegális bevándorlót szállított volna Németországba. Éjfélkor a régi 5-ös úton fogták el a rendőrök a 31 éves baksi R. Jánost, aki a megalapozott gyanú szerint 3 szír férfit akart Németországba vinni.

A rendőrök a bűncselekmények elkövetésének eszközéül használt járműveket lefoglalták.

Az illegális bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.