Hírek

Autóhitelek: itt a vége


MH-MTI


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy mai budapesti sajtótájékoztatón miniszter elmondta, hogy az átváltás önkéntes lesz az ügyfelek részéről, de a bankok nem utasíthatják el a kezdeményezést. A megállapodás kiterjed a fogyasztói deviza és deviza alapú nem-jelzálogjog fedezete mellett nyújtott hitelekre, ideértve a lízinget is. A forintosítás nem terjed ki a deviza értékpapír-fedezetű hitelekre, a deviza hitelkártyákra és a deviza folyószámlahitelekre.

Az átváltási árfolyam 309,20 forint az euró, és 287,20 forint a svájci frank alapú hiteleknél, azonban a jelzáloghiteleknél korábban megállapított kedvezményes árfolyam – 308,97 forint/euró, és 256,47 forint/frank – alapján jóváírást kapnak az ügyfelek. Az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegét fele-fele részben állja a költségvetés, illetve a bankok. Az átváltás után a kamatokat a bankok nem emelhetik.

A mostani – december 1-jével hatályos – forintosítás 305 milliárd forintnyi, 229 ezer élő szerződést érint, de kiterjed már 260 milliárd forintnyi nem élő személyi és 255 milliárd forintnyi autóhitelre is.

Varga Mihály közölte: a mostani intézkedéssel a lakossági devizaalapú hitelek aránya a forintosításokat megelőző időszaki 54 százalékról 3 százalék alá csökken Magyarországon. A gazdasági miniszter tájékoztatása szerint a jelzáloghitelek forintosításával 500 ezer adós helyzetén tudtak könnyíteni a 2015. február 1-jei átváltással, a jelzáloghitel állomány 3733 milliárd forintot tett ki.

A gépjármű devizahitelesek között mintegy 300 ezer olyan adós van, akinek jelzálog devizahitele is volt. A jegybankkal és a bankszövetséggel kötött megállapodásban rögzítették továbbá azt is, hogy a kamat nem emelkedik, a jogszabályi változásról októbertől tájékoztató kampányt indítanak, december elsejéig kell a pénzintézeteknek elszámolniuk, és december 15-től postázzák a forintosításról szóló tájékoztatást az ügyfélnek, akinek 30 nap áll rendelkezésre az ajánlat mérlegelésére. Az ügyfél döntése önkéntes, maradhat a devizahitelnél is, viszont passzív beleegyezést jelent, ha nem válaszol a banki értesítésre.

A nem élő személyi- és gépjármű deviza hitelszerződések esetében is kötelező a bankoknak ajánlatot tenni a forintosításra, az ügyfélnek itt is 30 nap áll rendelkezésre a váltás mérlegelésére.