Hírek

Határvadász századokat állítanak fel


MH-MTI


Lázár János elmondta, hogy a kormány arra kéri a Fidesz és a KDNP frakcióját, hogy kezdeményezze a parlament rendkívüli ülésének összehívását a büntető törvénykönyv (Btk.) illegális bevándorlással kapcsolatos módosítása érdekében.

A technikai mellett jogi védelemre is szükség van – hangoztatta a miniszter, kijelentve: az illegális határátlépést önálló tényállásként kell rögzíteni a Btk.-ban és szigorítani kell az embercsempészetre vonatkozó büntetési tételeket is. Az illegális átlépést, illetve a határzár megbontását, rongálását akár 3 vagy 4 éves szabadságvesztéssel is szankcionálnák – tette hozzá.

A kormány a titkosszolgálatok és az Európai Bizottság migrációs jelentéseit mérlegelve úgy ítélte meg, hogy a folyamatosan nő a Szerbián keresztül az Európai Unió területére özönlő bevándorlók száma “Ezért – hogy az országot meg tudjuk védeni – technikai védelemre, személyi, rendőri védelemre és jogi védelemre is szükség van” – hangsúlyozta.

Azt mondta, a miniszterelnök a kormány javaslatára kérte azt belügyminisztertől, hogy a rendőrség szervezetén belül határvadászszázadokat állítsanak fel.

Lázár János közölte, több ezer rendőrt vezényelnek Csongrád és Bács-Kiskun megyébe a magyar-szerb határszakaszhoz, mert a fizikai védelem mellett szükség lehet arra is, hogy “az egyre agresszívabb és egyre határozottabb követelésekkel” fellépő illegális határátlépőkkel szemben rendőri védelmet is biztosítsanak.

A kormány áttekintette Pintér Sándor belügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter beszámolóját a magyar-szerb határon létesítendő, 177 kilométernyi biztonsági határzárról. Emlékeztetett rá, hogy a határzár ideiglenes jelleggel készül annak érdekében, hogy a Magyarország irányába tartó, soha nem tapasztalt mértékű illegális migrációt megfékezzék, megvédjék az országot.

Beszámolt arról is, hogy a két miniszter arról tájékoztatta a kormányt, az ideiglenes határzár első szakasza megépül augusztus 31-ig, és “gőzerővel” építik a második biztonsági zárat. A miniszterek arról tájékoztatták a kormányt, készek arra, hogy megépíttessék a második vonalban a 3,5 méter magas biztonsági határzárat.

Lázár János szerint a legfontosabb cél az ország megvédése. Teljesen világos és bizonyított ma már, hogy “embercsempész-támadásnak van kitéve az ország” – emelte ki a miniszter.
A migrációval érintett tranzitországokba tervezett kampányról elmondta, három napon belül részletes előterjesztést kell a miniszterelnök asztalára tennie arról, hogyan valósítják meg.

Mint mondta, tárgyalják az élelmiszer-felügyeleti díjra vonatkozó, a földművelési és az igazságügyi tárca által készített előterjesztést, illetve a dohányipari különadóra vonatkozó javaslatot, valamint döntenek az autó-, illetve a személyi hitelesek helyzetére vonatkozó előterjesztésről.

Lázár János közölte, megfontolandónak tartják a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, az agrárkamara és jó néhány más érdekképviselet azon javaslatát, miszerint erősítsék meg a kisbirtokosokat, és értékesítsék az önálló gazdálkodásra alkalmatlan méretű földterületeket.

 Elmondta azt is, hogy a Miniszterelnökségen dolgozó államtitkároktól, helyettes államtitkároktól azt kérte, lehetőség szerint minél hamarabb szüntessék meg az üzleti tevékenységüket, ha van ilyen. A politika és az üzleti tevékenység nem fér össze egymással – hangsúlyozta Lázár János.