Makó

1300 milliárd gurul a mezőgazdaságba


Makó Híradó


A maradék húsz százaléknyi forrás mindenki számára nyitva áll majd. Ezzel próbálják elejét venni annak, hogy az igazán nagy gazdaságok elvigyék a forrásokat a kicsik elől.

Az Európai Bizottság által hétfőn elfogadott magyar vidékfejlesztési operatív program keretében 2020-ig 1300 milliárd forintot lehet vidékfejlesztésre fordítani. A keret minél nagyobb hányadát, 35 százalékot rendeltek beruházások finanszírozására. Az agrár-környezetgazdálkodási programra 190 milliárd, az ökogazdálkodók támogatására 60 milliárd forintot különítenek el. Mindkét pályázati keret heteken belül megnyílik, és még idén kiírják az állattenyésztési és kertészeti pályázatokat – jegyezte meg.

A korábbiaktól eltérően valamennyi pályázati formánál elkülönített összeg áll a fiatal gazdák rendelkezésére, emellett az induló támogatást is igényelhetik. Eddig a teljesen kezdő fiatal gazdákat támogatták, ezentúl már kell egy bizonyos termelési értéket elérő üzemméret a pályázathoz.

Az állattenyésztés keretösszege 75 milliárd forint lesz, a védett, őshonos és veszélyeztetett állatfajták genetikájának megőrzésére 18 milliárd forintot, a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásokra 27 milliárd forintot fordítanak.