Makó

Házhoz hozzák a szelektív gyűjtőket


Korom András – Makó


Nyolcvanhat dél-alföldi település hulladékgazdálkodási rendszerét korszerűsítik 15 milliárd 185 forintból, uniós támogatással – közölte Sütő Mária Márta, a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) létrehozását célzó önkormányzati társulás munkatársa az épülő makói hulladékátrakónál tartott sajtótájékoztatón.

A 390 ezer embert érintő projekt elsődleges célja a lerakókba kerülő hulladék mennyiségének csökkentése, valamint az újrahasználat és az újrahasznosítás arányának növelése a régióban.

Az érintett településeken, így Makón is legkésőbb jövő januártól elindul a házhoz menő szelektív gyűjtés. Minden kertes-, illetve társasházhoz új hulladékgyűjtő edények kerülnek, melyekbe a tiszta csomagolási hulladék, papír, műanyag palackok kerülnek majd. Ősztől a kertes házaknál a zöldhulladékot komposztálóedényekbe gyűjtik majd.

Új hulladékudvart hoznak létre Dévaványán, Gyulán, Makón, Mezőhegyesen, Orosházán, Szeghalmon és Vésztőn, a már üzemelő szentesi létesítményt pedig bekapcsolják a megújuló hulladékgazdálkodási rendszerbe. Ezeken a helyeken újrahasználati központok is nyílnak, ahol olyan tárgyak, használati eszközök – ruhaneműk, elektronikai eszközök – cserélhetnek gazdát, melyek a tulajdonos számára már nem képviselnek értéket, de más számára még felhasználhatók.

A szelektíven gyűjtött hulladékok további válogatására egy mechanikai és optikai technológiát is alkalmazó válogatómű épül a békéscsabai hulladéklerakó területén, ahol egy komposztáló üzemet is kialakítanak.

A projekt keretében 35 új kukásautót és más járműveket vásárolnak, Makó mellett Szentesen, Orosházán és Szeghalmon átrakó állomásokat alakítanak ki, ahonnan nyergesvontatók szállítják tovább a feldolgozásra kerülő hulladékot – foglalta össze a DAREH munkatársa.

Czirbus Gábor alpolgármester elmondta: a megújuló szemétszállításnak köszönhetően a város beléphet a XXI. századi hulladékfeldolgozási rendszerbe.

A szelektív hulladékszállítástól a szakemberek azt várják, hogy az újrahasznosítható hulladék aránya a jelenlegihez képest 300 százalékkal nő, míg a depóra kerülő szemét aránya 73 százalékkal csökken.