Makó

Jön a harmadik makói fotókönyv


Korom András – Makó


– Ez város régi arculatát felidéző Makó Anno könyvek hatodik kötete, ezen belül a harmadik mely korabeli fotókat tartalmazó. A másik háromban képeslapokat gyűjtöttünk össze – árulta el Halász Tamás szerkesztő.

A könyvben kronológiai sorrendben tartalmazza a fényképeket, különlegessége az, hogy lesz benne egy olyan fejezet, melyben a korabeli és a jelenkorban készült fotókat retusálják össze. Ez jól megmutatja majd, hogy egy-egy épület, köztér mennyit változott az elmúlt évtizedek során.

A könyv borítóján például a József Attila Gimnázium épülete látszik a mai Csanád vezér tér felől fényképezve. A fotó egyik felén az épület egykori, a másik felén mai homlokzata tükröződik.

– Közel 400 fénykép látható majd a kötetben. Ezek egy részét ismerősöktől kaptam, illetve árveréseken vásároltam, más részük a József Attila Múzeum üvegnegatívjai, azaz a Homonnai, Bucskó és Börcsök gyűjteményekből származnak. Ezeket én digitalizáltam, s köszönöm a múzeumnak, hogy azok a kötetben szerepelhetnek – mondta Halász Tamás. – Leginkább azokat a képeket kerestük a városról, melyek a jelenkori állapothoz képest nagy eltárást mutattak. A régi fürdő építéséről az előző kötetben is voltak képek, most még újabbak kerültek elő. A fürdő környéki egykori Marx (jelenleg Makovecz) téri társasházak építéséről is láthatók lesznek fotók – tette hozzá.

A képek között olyan különlegességek lesznek, mint a ma már nem létező nagy zsinagógáról készült felvétel, de látható lesz a Bérpalota építése, a mai Sárga üzletház helyén lévő házsor és a régi Hunyadi utca. A Börcsök negatívok közt olyan is akadt, mely a makói nyilaspárt tagjait ábrázolta, de olyan is, mely 1944-ben készült egy zsidó fiúról, ruháján a sárga csillaggal.

A könyv előszavát Jámborné Balogh Tünde, a képaláírásokat pedig Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató írta. A kötet grafikai részét Szűcs Tibor készítette, a jelenkori képeket ifj. Bárdos András makói fotós készítette.

További részletek itt olvashatók.