Makó

Nemzetközi „filmexpressz” robog Makóra


Oláh Nóra – Makó


– A fesztiváljaink történetében ez már a tizedik, ugyanakkor az első ázsiai profilú filmfesztiválunk; az előző kilenc „Zoom to Europe” néven futott – árulta el Czibolya Kálmán, a programsorozat megálmodója és fő szervezője.

A meglehetősen impozáns nemzetközi mezőnyt felvonultató, egy hetes rendezvényfolyam résztvevői: Dél-Korea, Kína, Thaiföld, Vietnam, Szingapúr, Fülöp-szigetek, Irán, Indonézia – az európai országokat Németország és Magyarország képviseli.

Augusztus 14-én, pénteken délután 5 órától ünnepélyes keretek között fogadják a résztvevőket; a fesztivál megnyitó ceremóniájának a Hagymaház ad otthont. Házigazda Farkas Éva Erzsébet polgármestere.

Szombaton 10 órakor ugyanitt fotókiállítás nyílik: az aulában elhelyezett paravánokon Nádudvari János, Szöulban élő magyar fotográfus, az Indeed Korea Web portál szerkesztőjének képei láthatók. A „Korea egy magyar fotós szemével” című fényképválogatást Kim Byung Wook, a Koreai Kulturális Központ igazgatóhelyettese ajánlja a nézők figyelmébe.

Aznap délután 2-től éjfélig „Ázsia Express-nap” definícióval zajlanak a programok a Hagymatikum fürdő számos helyszínén. A színpadon, a teraszon, a belső élménymedencéknél kulturális és művészeti, zenei és vizuális programok, filmvetítések váltják egymást.

Ingyenes és nyilvános filmvetítésekkel várják az érdeklődőket 16-án, vasárnap a Hagymaház nagytermében, ahol 10-13, 15-17 és 18-22 óra között fesztiválfilmeket tekinthetnek meg.

Más érzékszerveket is ingerületbe hozó programokról szintén gondoskodik az Asia Express: vasárnap délelőtt 10 órakor Ázsia ízeit kóstolgató gasztronómiai kalandozást ígér Tóth Károly, a debreceni Wok to Box étterem tulajdonosa a Grand Hotel Gloriusban. Ázsia – nevezetesen Kína, Thaiföld, Korea, Szingapúr és a Fülöp-szigetek – hangjait zenei, művészeti műsorok tolmácsolják a Glorius teraszán aznap, este 6 órától.

Animációs filmes műhelyfoglalkozások 17-én és 18-án délelőtt 10 órakor kezdődnek. A hétfői alkalmat Szabó Máté, a keddit ugyancsak ő, Bata Zalánnal együtt tartja. Ezeken a délutánokon az expressz szomszédolni indul: hétfőn Hódmezővásárhelyen, kedden Kiszomboron állomásozik délután 2 órától, és különböző programokkal vonzza be a helybelieket.

Augusztus 19-én a „szerelvény” elhagyja a térséget, és Budapest felé veszi az irányt – egy közbeiktatott állomással az ópusztaszeri Csillagösvény Útvesztőben, a Közép-Európában egyedülálló öko-élményparkban. A Koreai Kulturális Központban kerül sor a díjkiosztó gálára és a fesztiválzáró műsorra, majd az este egy zenés partival zárul a Kazánban. Másnap a nemzeti ünnep helyszíneit és eseményeit látogatják a filmfesztivál résztvevői.