Makó

Ingyenes szűrőbusz érkezik a makói térségbe


MH információ


Elindult a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és konzorciumpartnerei Egy lépés az egészségünkért Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja. Elsődleges célja a megyében élők egészségtudatos magatartásának formálása, a népegészségügyi célzatú szűrések népszerűsítése., annak érdekében, hogy növekedjen az egészségben eltöltött életévek száma, és csökkenjen a megelőzhető megbetegedések okozta idő előtti halálozás. A konzorciumpartnerek közös szándéka emellett az itt élők életminőségének és munkaerő-piaci lehetőségeinek javítása.

A makói járás településeire augusztus 14-16 között érkező komplex szűrésre berendezett buszban a méréseket végző asszisztenseken kívül szakorvosok is jelen lesznek, ezáltal helyben elérhetővé válik a szakorvosi konzultáció.

A buszon a következő vizsgálatokat végzik: anamnézis felvétel, részletes kérdőív lappangó cukorbetegség kimutatására, testsúly-, testmagasság-, testzsír mérés, BMI (testtömegindex) meghatározás, végtag keringés vizsgálata (doppler), vérnyomás mérés. De lesz ujjbegyből történő vérvétel, vizeletvizsgálat. Vércukor, koleszterin, triglicerid, húgysav,vizelet:vér, feh.,fvs,cukor, ph. mérése. – A szív működésének elektromos vizsgálata légzésfunkciós vizsgálat, véroxigén telítettség (szaturáció) mérés.

Hasi szervek (máj, epehólyag, epe utak, lép, hasnyálmirigy, vesék, bélrendszer, kismedencei szervek) vizsgálata, nyaki lágyrész (nyirokcsomók), pajzsmirigy, nyálmirigyek, nyaki erek vizsgálata. Hasi szervek (máj, epehólyag, epe utak, lép, hasnyálmirigy, vesék, bélrendszer, kismedencei szervek) vizsgálata. Hallásélesség vizsgálata, halláscsökkenés mérése. Hallójárat vizsgálata. Látásélesség, szemfenék vizsgálata, a szem belnyomásának mérése. Az alkar csont denzitásának vizsgálata.

Egészségmegőrzés, és egészséges életmódra nevelés ösztönzése, egyéni és csoportos elődadások, beszélgetések alkalmával. Diétás tanácsadás – Előadások a mozgás jótékony hatásairól/a mozgáshiány negatív hatásairól, csoportos gyógytorna és jógafoglalkozások, bemutatók – Összefoglaló állapotértékelés – Egészségterv

A szűrőbusz augusztus 14-én pénteken Maroslelén, a Faluháznál, szombaton Apátfalván, az Egészségháznál, vasárnap Földeákon, a Művelődési háznál végzik a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. asszisztensei és szakorvosai az ingyenes szűréseket.