Hírek

Kenőpénzért hunytak szemet a megyei kormánytisztviselők


MH-CSMRFK


A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján állított elő tegnap 6 kormánytisztviselőt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály Röszkei Határkirendeltségének 6 kormánytisztviselője hivatali kötelessége megszegéséért, szállítmányonként 5-10 eurót kért, illetve fogadott el az ügyfelektől az általuk folytatott hatósági ügyintézés során idén májusban és júniusban.

A kormánytisztviselők feladatai közé tartozott a Magyarországra, és így az Európai Unió területére belépő szállítmányok esetében az érvényben lévő hazai, valamint uniós jogszabályok és normák szerint a szükséges növény-egészségügyi és zöldség-gyümölcs minőség-ellenőrzési vizsgálatok elvégzése, az adminisztratív teendők ellátása, mintavételek, illetve a kapcsolódó számítógépes adatrögzítések elvégzése. A megalapozott gyanú szerint azonban ezeknek 152 esetben anyagi ellenszolgáltatás fejében nem tettek eleget.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a 6 kormánytisztviselőt kihallgatásukat követően őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatásukat.

+++

A megyei kormányhivatal, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának nyomozói, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai között megvalósult sikeres együttműködésének köszönhetően sor került a vesztegetésben érintett tisztviselők megfigyelésére, és hat tisztviselő augusztus 4-i őrizetbe vételére.

Az egyik határon szolgálatot teljesítő munkatársat – tetten érve – a pénz átvételét követően fogták el a rendőri szervek, a további öt személyt pedig házkutatást követően vették őrizetbe hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A kormányhivatal és a rendvédelmi szervek szoros és sikeres együttműködésének köszönhetően valamennyi a vesztegetésben érintett tisztviselő az igazságszolgáltatás előtt felel az elkövetett törvénysértésekért.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal miként ebben az esetben, a jövőben is határozottan és keményen, a rendvédelmi szervekkel teljes körű együttműködésben lép fel a korrupció legcsekélyebb gyanúja esetén is – közölte a megyei kormányhivatal.

A Szegedi Járásbíróság ma hozott nem jogerős ítéletében elrendelte mind a hat közhivatalnok háziőrizetét. Hármuk beismerő vallomást tett, a másik három pedig a háziőrizet mellett nyomkövetőt is kapott, mivel a szökés, elrejtőzés veszélye mellett attól is alappal kellett tartani, hogy az ügyben érintett további személyek befolyásolásával a bizonyítási eljárás megnehezítésére törekednének.