Makó

Kanadából is rendeltek már könyvet a Diana Antikváriumtól


Gajáta Fanni – Makó


A vadászkönyvek gyűjtésével indult az egész antikvárium ötlete: Zsikai István először vadász antikváriumot nyitott 21 évvel ezelőtt, 1994 őszén.

– Az érettségim után együtt mentünk árulni a vadásznapokra árulgatni – mondta Zsikai Edit. Mivel fantáziát láttak benne, így jött az üzlet ötlete. Először a piactéren, majd 14 évvel ezelőtt a Szegedi utcai „sárga házakban” nyitották meg az üzletüket.

Főképp kötelező olvasmányokat, hagyományőrzéssel foglalkozó könyveket és mesekönyveket kerestek a betérők, azonban ha a keresett könyv nem volt választékon, kívánságlistára írhatták a vásárlók, amelyeket a család megpróbált megszerezni. – Vannak törzsvásárlóink is, akiknek ízlését ismerjük, tudjuk, hogy mit szeretne, ezért őket előnyben részesítünk.

Soha nem versenyeztek a makói könyvesboltokkal, hiszen azok az új, modern könyvekkel, míg a Diana Antikvárium másodkézből szerzett, régebbi vagy éppen kuriózumnak számító kötetekkel foglalkoznak.

– Akik a városunkba jönnek, például a Hagymatikumba, betérnek hozzánk. Volt, aki Kanadából rendelt könyvet, amelyet egy ismerőse jutatott ki hozzá. Mondhatom, hogy világi szinten ismertek minket.

A boltot augusztus végén zárják be, addig minden könyvet fél áron árulják. A jövőben interneten áruljak majd a könyveket, míg Edit édesapja, István visszaadja a vállalkozói engedélyét. – Azt szoktam mondani, hogy édesapám a legidősebb vállalkozó a városban a maga 81 évével. Ezután a vadászatnak és természetjárásnak fog hódolni. Testvérem átveszi a maradék készletet, amelyet internetes boltban ad el, még én tanulni fogok.