Makó

779 millióból fejlesztik a testi-lelki egészségünketA projekt keretében a konzorciumvezető Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és konzorciumi partnerei, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szegedi Tudományegyetem az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 798,46 millió forintból fejlesztik a Csongrád megyében élők testi és lelki egészségét.

A Területi emberi erőforrás fejlesztési komplex programok támogatása felhíváson nyertes „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című pályázat kiindulópontja, hogy a megye kedvezőtlen demográfiai adottságú térség. A fejlett országokhoz és Magyarországhoz hasonlóan itt is növekszik a felismert daganatos, illetve szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A cél, hogy növekedjen az egészségben eltöltött életévek száma, az idő előtti halálozás pedig csökkenjen a megelőzhető megbetegedések okozta halálesetek esetében. Ennek érdekében a résztvevők szándéka a lakosság egészségtudatos magatartásának formálása és a népegészségügyi célzatú szűrések népszerűsítése konkrét szűrések, illetve tudásátadás és kommunikáció segítségével – Csongrád megye hosszú távú egészségfejlesztési programjának megalapozása.

Az együttműködő partnerek a testi és lelki egészséget, valamint a társas, szociális, társadalmi egészséget komplex módon kezelik. Céljuk egy széles körű tudásbázis létrehozása, képzési és módszertani anyagok elkészítése, emellett tanácsadást nyújtanak és egyéni egészségtervek megfogalmazásában vállalnak szerepet Csongrád megye mind a hét járásában, így a makóiban is. Ugyanígy a program része az egészséges életmóddal kapcsolatos, így a mozgást, a táplálkozást és a szenvedélybetegségeket (drog, dohányzás, alkohol) érintő ismeretek átadása, a felvilágosítás és a prevenció. Különösen fontos szempont a hátrányos helyzetű településeken, a tanyás járásokon élők felzárkóztatása. A partnerek szándéka az egyének életminőségének, munkaerő-piaci lehetőségének javítása.

Az érintett szervezetek nemcsak azért fogtak össze, hogy az életmódváltás népszerűsítésével növeljék az egészségérték társadalmi presztízsét, legalább ilyen fontos cél az egészségtudatosságra nevelés, az egészségmagatartás-formálás is. Számos olyan kezdeményezést indítanak útnak, melyek az egyéni egészségmegőrzés felelősségére hívják fel a figyelmet, ezen belül a rendszeres testmozgásra, az étkezési szokások átalakítására, valamint arra, hogy szűrésekkel számos betegség korán felismerhető, és a korai felismerés segít a jó eséllyel induló gyógyulásban. A projektben részt vevő szakemberek által megvalósított kutatások, egyedi felmérések, új módszerek pedig olyan speciális helyi tudásbázist alakítanak ki, mely hatékonyan áll majd Csongrád megye hosszú távú egészségfejlesztésének szolgálatába.

A program nem csupán az egyéni egészségképet formálja. A megye mind a hét járásában tervezett csoportos foglalkozások, a tanyán élők számára nyújtandó, felzárkózást segítő tevékenységek, valamint a mobilszűrések erősítik a társadalmi integrációt, növelik az esélyegyenlőséget. A közmunkaprogramban részt vevők, munkanélküliek fizikális és mentális egészségi állapotának feltérképezése, a számukra nyújtott életmódbeli tanácsadás javíthatja a mielőbbi munkába állás esélyeit.