Makó

Félmilliót ad Makó homlokzatfelújításra


Korom András – Makó


Tavaly, mint arról beszámoltunk, csak két épület homlokzatfelújítására pályáztak. Dr. Bittó Csaba, a Teleki László 5/b. számú ház tulajdonosa a homlokzatfelújítás 1 millió 243 ezer forintos költségeihez, illetve Borbás Andrá a Szegedi út 24. számú ház 1 millió 57 ezer forintos felújításához kérte és nyerte el a támogatást.

A felújítás költségének legfeljebb csak a felét biztosítja a várost. A pályázónak, ha a kivitelezés építésköteles, akkor be kell szereznie az építési hatóság engedélyét, ezzel együtt be kell nyújtania a kivitelezést végző vállalkozó által készített költségvetést, az ingatlan 30 napon belül készült tulajdoni lapszemléjét, illetve a saját jövedelemigazolását.

Vissza nem térítendő támogatást elsősorban a főutak mellett, a turisztikailag jelentős forgalommal lévő részeken, illetve a műemlékvédelmi környezetben lévő épületek tulajdonosai kaphatnak. Országos védettségű épületek homlokzatfelújítását a város nem támogatja.

A pályázatot a Makovecz Bizottság javaslata alapján a képviselő-testület bírálja el, a munkálatokat ezt követően egy éven belül kell elvégezni, s el is kell számolnia a kapott pénz felhasználásával is.

A támogatás folyósításától az elszámolás végéig a város jelzálogjogot jegyeztet be az érintett ingatlanra. A megítélt pénz azonban egy összegben visszajár, ha a munkálatok kicsúsznak a határidőből, vagy ha azt nem a homlokzatfelújításra költik.

Az idei pályázatokat szeptember 30-ig lehet benyújtani a polgármesteri hivatal központi iktatójába.

További részletek itt olvashatók.