Hírek

Dollárhamisítással bukott meg a jobbikos vezető


A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vasárnapi közleménye szerint a két őrizetbe vett férfival szemben pénzhamisítás bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást. Az eljárás adatai szerint a gyanúsítottak eddig ismeretlen társaik megbízásából az év elején állapodtak meg abban, hogy húszas címletű hamis dollárokat állítanak elő, amelyeket közvetítőn keresztül Ukrajnában hoztak volna forgalomba. A hamis bankjegyek legyártását Szász tettestársa, az edelényi M. István vállalta, aki egy miskolci nyomdát működtetett.

Az NNI munkatársai pénteken fogták el a két férfit, és az M. István érdekeltségében álló nyomdában tartott házkutatás során 1826 darab B/3 méretű papírívet foglaltak le, amelyek húszas címletű amerikai dollárok lenyomatait tartalmazták. A hatóság megtalálta és lefoglalta azokat a nyomólemezeket, nyomdagépeket is, amelyekkel a hamisítványokat előállították.

A Szász Istvánnál tartott házkutatás alkalmával számos, pénzhamisítással összefüggésbe hozható tárgyat találtak a nyomozók. Lefoglaltak több mint 1000 ív B/3 méretű lapot, amelyek hamis kétszázas címletű ukrán hrivnya bankjegy lenyomatait tartalmazták, így feltehetően ezen bankjegyek hamisítását is tervezték a gyanúsítottak.

A Jobbik nyékládházi szervezetének honlapján vasárnap délutánig megtalálható volt, hogy Szász István tölti be az elnöki tisztséget, később azonban az internetes felület “karbantartási munkák” miatt elérhetetlenné vált. A Dobos Zoltán Jobbik helyettes sajtófőnöke a Napi Gazdaság érdeklődésére közölte: Szász Istvánt a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöksége az elmúlt év végén etikai vizsgálat alá vonta, azonban a volt elnök ennek eredményét nem várta meg, és kilépett a pártból, a Jobbik országos elnöksége pedig feloszlatta az alapszervezetet.

A Jobbik politikusa és bűntársa beismerő vallomást tett, amelyben azt is elismerték hogy a kész hamisítványokat Ukrajnában kívánták forgalomba hozni. Az NNI mindkét terhelt esetében az előzetes letartóztatás elrendelését indítványozta az illetékes ügyészségnek.

A nyomdamérnök végzettségű Szász István a tavalyi önkormányzati választás előtt – jobbikos nyékládházi képviselőjelöltjeként – a Törvénytisztelő többség választása címmel közzétett kampányfelhívásában magáról mindössze annyit mondott, hogy a megye legnagyobb nyomdájának tulajdonosa volt, de az internet elsöpörte a nyomdaipart.