Makó

Nyolcadjára alkot a NATURA Marosmenti Művésztelep


Oláh Nóra – Makó


Az idei művésztelepen az „Emlékezés” a vezérmotívum. Bár a tágabb értelmezhetőség most is adott – aligha van ember, akinek ne lenne felidézni valója -, de a fókuszban mégis két kiváló személy áll.

Egyrészt a 115 éve született Barcsay Jenő Kossuth-díjas festő- és grafikusművészre, a huszadik századi magyar képzőművészet egyik legnagyobb alakjára, másrészt Kocsis Imre Munkácsy-díjas alkotóra irányul a megemlékezés. A makói születésű festő- és grafikusművész, aki 1977-90-ig volt a Makói Grafikai Művésztelep szervezője és vezetője, ez év márciusában hunyt el Szentendrén – így sajnálatosan friss aktualitása van ennek a tiszteletadásnak…

Az alkotótelepen idén tíz meghívott művész tevékenykedik; legtöbbjük hosszabb-rövidebb idő óta, rendszeresen részt vesz a közösség munkájában. A NATURA vezetője Karsai Ildikó grafikusművész, rajta kívül Bertus-Barcza Anikó festőművész képviseli a makói alkotókat. Ugyancsak a város szülötte a Baján élő keramikusművész, Fodor Ilda. Bodor Zoltán festőművész Berkenyéről, Szabó Ábel és Takáts Márton festőművészek Budapestről érkeztek. Szegedről Kóthay Gábor grafikusművész és az idén új alkotóként csatlakozó Brzózka Marek szobrászművész gazdagítja a csoport összképét. A határon túlról, alapító tagként vesz részt Molnár Imre grafikusművész és Sipos László festőművész – az előbbi Szabadkáról, utóbbi Felvincről jött Makóra. Egy tiszteletbeli meghívott alkotó, Mágori Dániel makói fotós is – a korábbi évekhez hasonlóan – csatlakozik a művésztelephez.

A műhelymunka a teleptagok szálláshelyén, a Szent Gellért kollégiumban zajlik, bár az ihletgyűjtés során éber szemmel és lélekkel járják a várost – ahogyan a makóiak is nyitottak az általuk képviselt, sokszínű arculatra. A művésztelep  tevékenysége az idén sem csak a művek létrehozásában merül ki: kiállításmegnyitók, előadások és összejövetelek színesítik a programot.

Augusztus 4-én, kedden délután 5 órakor nyílik Takáts Márton festő- és grafikusművész kiállítása a Városház Galériában, Feledy Balázs művészeti író ajánlásával. 7-én, pénteken délután 5 órakor Kőnig Frigyes egyetemi tanár tart előadást Arcrekonstrukció címmel a József Attila Múzeumban. A rákövetkező pénteken, azaz augusztus 14-én, délután 5 órakor Török Péter Ybl- és Prima Primissima-díjas tájépítész „Kéz” című előadása hallgatható meg a Szent Gellért Kollégiumban. A hagyományos augusztus 20-i zárókiállítás megnyitója a megszokottól eltérően délután fél 4-kor lesz a múzeum udvarán.

A művésztelepen készült alkotásokat bemutató tárlatot ugyancsak Feledy Balázs művészettörténész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Ekkor adják át a Városi Díjat is.