Makó

Digitalizálták a Makó múltját megörökítő képeketA makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum gyűjteményében található üvegnegatívok digitalizálását 2014-ben kezdték el a makói képeslapkönyvekiről is ismert Halász Tamás lelkes múzeumbarát segítségével – adja hírül Forgó Géza, a Pulszky Társaság Magyar Múzeumok online folyóiratában.

16 ezer 616 üvegnegatív a Homonnai-gyűjteményből származik, ezeket még az ötvenes évek elején, Péter László igazgatósága idején sikerült összegyűjteni. Az anyagot először Szűcs Tibor kutatta, majd közel 4 ezer átválogatása és több kiállítás után 1998-ban jelentette meg a “Fotó Homonnai, Egy makói fényképészcsalád hagyatéka” című kötetet.

Ma már ismeretlen makói család.

Ebben Szűcs Tibor, Bán András és Szabó Magdolna tanulmányai mellett több mint 100 fénykép látható. A teljes anyag feldolgozását gátolta a digitalizálás hiánya és az, hogy nem került elő a Homonnai műterem regiszterkönyve. A fényképek sokat segíthetnek például az 1920-as évek viseletét kutató néprajzosoknak és történészeknek, de fontosak várostörténeti szempontból és a magyar irodalomtörténet számára is! Homonnai Nándor megörökítette a makói fából épült színház lépcsőin, csoportképen Juhász Gyulát, József Attilát, Móra Ferencet és helyi illetve szegedi barátaikat. Ott volt a jángori zsidó temetőben is, ahol megemlékeztek a fiatalon elhunyt Makai Emil költőről.

Alighanem a legismertebb Homonnai kép, rajta többek közt Juhász Gyula, József Attila, Móra Ferenc.

Szintén digitalizálták a Börcsök- és a Bucskó-műhely megmaradt üvegnegatívjait. Érdekesség például az a 45 fénykép, amely a nyilas párt makói tagját örökíti meg. Az üvegnegatívok többsége egyébkén portré – olvasható Forgó Géza írásában.