Hírek

Az ételautomatákat is bekötik az adóhivatalhoz


Pankucsi Zoltán a napilap pénteki számában elmondta: a kormányzat már dolgozik azon, hogy be lehessen kötni a cégek számlázórendszereit is az adóhivatalhoz. Ez lehetővé tenné a csalások legtöbbjének felszámolását. Az adózás rendjét meghatározó mostani jogszabályt január elsején egy másik váltja fel, az új törvény alapvető változásokat hoz majd. Az adóhivatal a jövőben éles különbséget tehet a kötelezettségeknek mindenkor időben és rendben eleget tevő adófizetők és a notórius mulasztók, a csalók között. Előbbi csoport kellő tájékoztatásra, előzékeny segítségre és megfelelő együttműködésre számíthat a hivatal részéről, az utóbbi kategóriákhoz tartozók viszont a mostaninál is szigorúbb fellépéssel kalkulálhatnak.

Tavaly több mint háromszázmilliárd forinttal emelkedett a közkasszába forgalmi adó címén befolyt összeg, a növekmény legalább fele, 180-190 milliárd forint az online gépek használatának előírásából és ezzel a feketegazdaság visszaszorításából származhatott. A tisztulást idén tovább fokozhatja, hogy az év eleje óta üzemel a közúti áruszállítást ellenőrző rendszer.

Az étel- és italautomatákat az év elején be kellett jelenteni az adóhivatalhoz. Emiatt több ezer gép tűnt el a különféle intézmények, üzletek, munkahelyek folyosóiról, ennek oka nem egyszer az volt, hogy az adott berendezéseket addig feketén működtették, s az érintettek féltek a lebukástól. A következő lépés az lesz, hogy ezekbe a gépekbe is olyan egység kerül, amely összeköti az automatákat az adóhatóság adatbázisaival.