Makó

Szenvedélyes lottózó a ma 100 éves makói Rózsika néni


Korom András – Makó


Rózsika néni felmenői között is jó néhányan voltak, akik szép kort megértek, de a századikat senki – legalábbis így emlékeztek ma délelőtt unokái. Az ünnepeltet egyikük Kelemen László utcai házában köszöntötte a makóiak nevében Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester. Rózsika néni – aki nagyon örült, hogy a makói polgármestert személyesen is megismerhette – ízlését is eltalálták a dobostortával, s a virág is nagyon tetszett neki, illetve meghatódottan olvasta Orbán Viktor miniszterelnök neki küldött köszöntő oklevelét.

– Tanyán éltünk, sokáig otti s gazdálkodtunk, termesztettünk hagymát, búzát, tartottunk csirkét is – idézte fel a régmúlt időket, Az is kiderült, hogy nyolc évvel idősebb férjével egy tanyai bárban ismerkedtek meg, s boldog házasságban éltek annak haláláig. Egyetlen lánygyermekük született, de ő már meghalt.
Az unokák szerint 1965-ig laktak tanyán, majd a makói Csokonai utcában vettek házat. Rózsika néni ma is azt tartja otthonának, igaz most két hetet makói, másik két hetet szegedi unokájánál tölti, főleg, hogy nemrégiben a szék mellé ült, s combnyaktörést szenvedett. Hogy nem maradt ágyban fekvő beteg, azt az őt megműtő dr. Hadik Györgynek köszönheti.

– Nem tudom mi is lehet a hosszú élet titka, szerintem a nyugodt élet. Amikor még a tanyán éltünk, elmentem egy jósnőhöz, aki persze hosszú életet jövendölt, s elmondta, hogy az 1-es és a 4-es a szerencseszámom. Ezeket mindig megjátszom, a többit pedig variálom. Az előbbi jóslata már bevált, az utóbbi azonban még nem nagyon hozott a konyhára, pedig szenvedélyesen lottózom az ötös, a hatos és a skandináv lottóval is. Szoktam mondani, ha egyszer megütöm a főnyereményt mindenkinek adok belőle – mondta. Egyik unokájának kaparós sorsjegyet ajándékozott, mellyel azok 60 ezer forintot nyerek. A lakodalmukon, 96 éves koráig pedog hajnalig táncolt, tovább mint a fiatalabbak.

Rózsika néni kedvenc étele egyébként a sültkrumpli, de a napot mindig egy kis kupica pálinka felhajtásával kezdi. A 100. éves egyébként háztartásbelisége után, hogy nyugdíja legyen 10 évig bőrlabdákat varrt a helyi egykori bőrüzemnek.

Rózsika néni egyik dédunokájával és Lilivel, egyetlen ükunokájával.

– Ma már nem csinálok semmit, tavaly még olvasgattam az újságot, korábban néztem a tévében a lottósorsolást és a Maradj talpont, most már csak a Kossuth rádiót hallgatom, abban vidámabbbak a hírek, mint a tévében – árulta el.

Rózsika nénit rengeteg ismerőse, barátja és szomszédai is látogatják. Azt mondja, hogy ugyan kicsit nagyot hall, de amúgy egészséges – leszámítva a műtétjét.