Makó

Kemencében sült lángossal fogadták Pécskán a makói gyerekeketKorom András – Makó

Hétfőn kezdődött a makói román nemzetiségi önkormányzat román nyelvi tábora, melyre – mint kiderült – hatalmas az érdeklődés, hiszen még Battonyáról és jelentkeztek, igaz ők a szállásköltségek miatt nem jöttek le. Eljött viszont 37 makói gyerek, aki felmenői között románok is vannak, hogy közösen ismerkedjenek a nyelvvel és a szomszédos nép kultúrájával.

– Elsősorban olyan gyerekekkel foglalkozunk a táborban, akiknek van valamilyen romániai kötődése, többen vegyes házasságban születtek – mondta hírportálunknak Birta Júlia Mihaela. A makói román nemzetiségi önkormányzat elnöke elárulta, hogy két, magyarul is beszélő romániai tanárnő segíti a tábor életét, a diákok a délelőttönként tőlük tanulnak románul.

Nagy élményt jelentett a hét eleji pécskai kirándulás, az általunk megkérdezett gyerekek azonnal ezt mondták. Főleg azért, mert még bivalyokat is láttak.

A nemzetiségi önkormányzat, valamint a Pécska vezetése kulturális megállapodásának keretében tölthettek gyerekek egy napot a határ túloldalán lévő településen. A makóiakat kemencében sült lángossal fogadták az ottani hagyományőrzők, akik bemutatták a vendégeknek népviseletüket, szokásaikat. Emellett felkeresték a közeli bivalyrezervátumot is.
A makói diákokat pedig meglepte, hogy a pécskai polgármester maygarul szólt hozzájuk!

– Nagyon jól érzem magam a táborban, eddig minden program izgalmas volt, tanulgatom a románt, de még nem nagyon megy. Közösen egy elefántokról szóló dalt próbálunk megtanulni – mondta Szabó Noémi, az Almási iskola diákja.

Az ősztől 7-dikes Jó Árpádnak, a Makói Katolikus Általános Iskola diákjának szintén a tegnapi kirándulás tetszett a legjobban, mégpedig azért, mert hallhatták a román nyelvet igazi románoktól is, s tanultak is néhány szót. Árpád azt is tudta, hogy Trianon után sok magyar került Romániába. – Nekem itt a táborban a korongozás tetszik a legjobban – tette hozzá.

A gyerekek programját rendőrségi és tűzoltó bemutató színesítette, holnap pedig Gyulára kirándulnak.

Toldi János, a városrész települési képviselője elmondta gyulaiként kicsit beszél románul és németül is, szerinte a román nyelvi tábor jelentősége a közösségformálásban és a hagyományőrzésben rejlik.
– Jövőre szeretnénk visszacsalogatni önkénteseknek a korábban a nyelvi táborban részt vett, de innen már “kiöregedett” középiskolásokat, önkéntesnek – tette hozzá.