Makó

Ismét szennyvízcsatornát építenek MakónKorom András – Makó

Tavaly szeptemberben már 96 százalékban készre jelentette egy lakossági fórumon a makói szennyvízcsatorna hálózat építését Ortutay Miklós projektmenedzser. Most a maradék 4 százalékot építik.

 

Nem szenvedik már úgy meg a makóiak szennyvízcsatornást, mint azt a sár, a por, a járhatatlan utcák miatt éveken át megszenvedték, bár a csatornázás ismét megkezdődött, de csak néhány utca kimaradt közeiben.

Mint azt Ortutay Miklós projektmenedzsertől megtudtuk: a már megindult szennyvízcsatorna építési munkálatok a Bárányos sor, Hajnal utca, Kálvária utca, Kossuth utca, Nagycsillag utca, Hosszú utca egyes részeit, azaz az innen nyíló kis közöket érintik.

– 263 millió forintból viszik ezekbe be a gerincvezetéket, ugyanis az eredeti tervek szerint a kivitelező ezt nem fordította ide be. A jelenleg is zajló munkálatok azt jelentik, hogy a csatornázásból eddig kimaradt 40 ingatlan bekötését tesszük lehetővé – árulta el Ortutay Miklós.

A csatornahálózat bővítésének projektmenedzsere hozzátette: a munkálatokat lehetővé tevő pénz nem újabb pályázatból, hanem a Makó és térsége csatornázására elnyert 14 milliárdból származik, az ebből kötelezően képzett tartalékos tudták most átcsoportosítani.

– A 14 ezer bekötésből már csak ez a 40 maradt hátra, ezekre ugyanis a korábban jóváhagyott tervek nem biztosítottak műszaki megoldást. A 283 millió forint nagyobbik részét azonban nem az újabb csatornaépítésre, hanem a nyomóvezetékek cseréjére fordítjuk – tette hozzá.

Ortutay Miklós elmondta, a kimaradt részek csatornázását a kivitelezőnek idén szeptember 28-ig kell elvégeznie, de az azt ígérte, hogy már augusztusban befejezi a munkálatokat.

A csatornázásra azért volt szükség Makón és a környéken lévő településeken, mivel a szennyvízelvezetés megoldatlan volt és ez környezetvédelmi veszélyt jelentett. A beruházás teljes összege 13 milliárd 498 millió 63 ezer 96 forint volt, ebből 11 milliárd 7 millió 637 ezer 710 forint az állami és uniós támogatás. Ebből a pénzből épülhetett meg 34 körzeti és 2000-nél is több házi átemelő, 345 ezer négyzetméter új burkolat, több mint 14 ezer házi bekötés és több mint 50 ezer lakóegységre bővült a szennyvíztisztító- és kezelőtelep.