Hírek

A nyár végén bezárják a nagylaki óvodátKorom András – Nagylak

Nem küzd tovább a nagylaki önkormányzat a falu óvodájáért, az ovis korúak más településre szállításához buszra adott be 10 milliós pályázatot. Ezzel a magyarcsanádi és az apátfalvi óvodákba szállítják majd a kicsiket. A 2 óvónővel és 1 dajkával működő kisdedóvó augusztus végéig működik, aztán bezárják, ugyanis egyszerűen elfogytak belőle a gyerekek.

Az óvoda megmentése érdekében évek óta elszántan küzdött a falu vezetése. 2013-ban Gyarmati András kedvezményes lakhatást ajánlott a hozzájuk beköltöző kisgyermekes családoknak. , az egyik kereskedelmi tévé riportja után ötvennél is több család jelentkezett, hogy szívesen Nagylakra költözne, s gyermekét a helyi oviba íratná, cserébe a kedvező lakbérért. A helyi önkormányzat már válogatott a jelentkezők közül. Elsőként a szigetszentmiklósi Földesi Zoltán és családja költözött a faluba. Két fiuk szerette az ovit.

Az intézmény fenntartására az évi százmillióból gazdálkodó község falu sokat költött az elmúlt időszakban. Volt, hogy 5,8 millióval egészítette ki az évi 2,5 milliós központi normatívát de még azután is, 2,7 millióval, hogy az állam tavaly vállalta a dolgozók bérének kifizetését.

Két gyerek ballagott el most az óvodából, így három maradt, ez pedig alatta van a előírt minimális 8-as létszámnak.
– Éveken át küzdöttünk, hogy megmaradjon az óvoda, 2013-ban még olcsó lakhatási lehetőséggel kisgyerekes családot is befogadtunk a faluba, ám mára mégis elfogytak az óvodából a gyerekek. Ráadásul egy részüket Csanádpalotára vagy Magyarcsanádra íratták be a szülők, akik munkahelyükre menet  beadják, majd munkaidő után elhozzák onnan őket – mondta hírportálunknak Gyarmati András. Nagylak polgármestere elárulta, hogy az óvoda augusztus végéig üzemel, majd szeptember 1-től zárják be. Az épülettel azonban vannak elképzeléseik.

– Az egyik külső bizottsági tanunk javaslatára augusztus közepéig közvélemény kutatást tartunk, hogy lenne-e igény egy idősek klubja működtetésére. Nem állandó hanem csak a hét egy-két napján működő klubra gondolunk, ahol az idősek beszélgetni, előadásokat hallgatni jöhetnének össze.