Makó

Kukoricatáblába menekült az embercsempész


A legnagyobb számú csoportot 10 óra 45 perckor Mórahalom külterületén fogták el. Ott 87 afgán, 1 iráni és 4 szíriai állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.

A Készenléti Rendőrség járőrei 5 óra 10 perckor egy Peugeot Boxert akartak megállítani a régi 5-ös úton Röszke közelében. A sofőr – amikor meglátta a rendőröket – behajtott egy használaton kívüli benzinkútra, majd a kukoricatábla irányába elszaladt. A Készenléti Rendőrség egyenruhásai 100 méter után elfogták. A 45 éves szerb férfi 37 szír állampolgárt – köztük 13 gyermeket – zsúfolt a jármű légmentesen zárt rakterébe. Útközben többen rosszul lettek, de a sofőr nem törődött velük. Végül a rendőrök szabadították ki őket. A belgrádi sofőrt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette és kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult két szegedi taxis ellen is. Egyiküket 3 óra 15 perckor fogták el a rendőrök Szegeden, a Tompai kapunál. Az 58 éves férfi 4 szír állampolgárt szállított, a fővárosba szerettek volna eljutni. A másik taxit 12 óra 20 perckor állítottak meg a rendőrök Szegeden, a Zenta utcában. A 71 éves sofőr 7 szír állampolgárt vitt ugyancsak Budapest irányába. Mindkét sofőr szabadlábon védekezhet.

Az illegális bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

MH-CSMRFK