Oláh Nóra – Makó

Az immár 9. alkalommal, a Makói Múzeumért és Kultúráért Alapítvány támogatásával megrendezett tematikus táborba a szerbiai Kisoroszból érkeztek magyar anyanyelvű kisiskolások. Csoportjuk a múlt vasárnap érkezett városunkba, hogy egy tartalmas, érdekességekben bővelkedő hetet töltsenek el itt.

A tíz, többnyire 3-4. osztályos diák nagy izgalommal készülődött az útra, olyan is akadt, aki már az utazás előtt két héttel becsomagolta a bőröndjét. Kísérőjük, Talpai Ildikó tanítónő elmesélte, hogy mekkora jelentőséggel bírt a gyerekek, sőt a szüleik számára is ez a kirándulás, ugyanis egyetlen tanuló kivételével még egyikük sem járt Magyarországon. A Pulitzer Kollégiumban elszállásolt kis csoport tagjai kellő kíváncsisággal és fáradhatatlan lendülettel vetették bele magukat a változatos programokba, a velük egykorú makói táborozó gyerekekkel is hamar összebarátkoztak.

A honismereti tábor vezetői Badicsné Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató, illetve Halmágyi Pál, a Makói Múzeumért és Kultúráért Alapítvány titkára. Az információk és a tevékenységek egyazon tematikára, a gabonatermelés és -feldolgozás hagyományaira épültek. Az első nap „Vetéstől az aratásig” címmel a gabonához kapcsolódó szokásokkal és hiedelmekkel, illetve a szalmafonás fortélyaival ismerkedhettek meg a táborbeliek. Másnap az aratás hagyományos eszközeivel és folyamatával – kaszálás, marokszedés, kévébe rakás, asztagállítás – találkozhattak közelebbről; megtanulhatták a kasza és a sarló típusait , fajtáit, sőt a kasza élezését és magát a kaszálást is. A szalmafonás mellett pedig a gyöngyfűzés gazdagította a kézműves technikákat.

Szerdán kirándulást tettek a környéken: megtekintették Szeged nevezetesebb épületeit, műemlékeit, illetve Dorozsmán a híres, működő szélmalmot.

A következő napon a makói gőzmalom következett a sorban, a konkrét témákat tekintve pedig a gabona szemkinyerése, a cséplés eszközei, hagyományai, a gabona tárolása, feldolgozása, a malom-típusok és a lisztfajták kerültek napirendre. Délután pedig a tettek mezejére léptek a kisoroszi és a makói gyerekek, ugyanis Zsuzsa néni útmutatásai alapján a kenyérlángos készítésének minden fázisát ügyesen elsajátították – a tésztadagasztástól, a kelesztésen át, egészen a maradéktalan elfogyasztásáig. A záró napon stílusosan pékség-látogatás következett, valamint játékos vetélkedő a táborban tanultakról.

A számos elméleti és gyakorlati tudni- illetve tennivaló mellett természetesen sok játékkal, valamint igazi nyári elfoglaltsággal, Hagymatikumbeli fürdőzéssel is sikerült felejthetetlenné tenni ezt a hetet.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest