Hírek

Szópárbaj a rendszerváltás makói ünnepéről


Gajáta Fanni – Makó

A tegnapi rendkívüli testületi ülésen arról is szavaztak a képviselők, hogy rendezzenek-e a rendszerváltás 25. évfordulójának alkalmából ünnepet. A javaslatot Weszelyné Végsheő Henriett fideszes képviselő nyújtotta be. Mielőtt egyhangúlag elfogadták volna két képviselő összevitatkozott azon, érdemes-e ezt megünnepelni.

Török Miklós DK-s képviselő szerint a rendszerváltás nem olyan esemény, amelyről ünnepélyesen kellene megemlékezni, mivel ez olyan esemény a magyar történelemben, amelyet nem illik dicsőíteni, inkább csak nosztalgiázni kellene. Ugyanis 1989-ben kikiáltották Magyarországon a köztársaságot, annak azonban mára a romjai maradtak meg, az intézmények hatáskörét csorbította a kormány, így ünneplésre nincs ok – mondta a képviselő.
Sánta Sándor fideszes képviselő, Makó 1990-1994 közötti első szabadon választott polgármestere erre azzal riposztozott, hogy Török Miklós pártja nem lenne, ha ez az esemény nem történt volna meg az 1988-1990 között. Ezt régen Buzás Péter, volt polgármester is elismerte – tette hozzá Sánta Sándor.

Ha teljes egészében megvalósul Weszelyné megszavazott javaslata, akkor még azok a makóiak is találkozni fognak az évforduló városi megemlékezéseivel, akiket egyébként sem a történelem, sem az aktuálpolitika nem érdekel.

A javaslatban ugyanis olvasható, hogy kiállítást hozzanak létre a rendszerváltás plakátjaiból, s azt egészítsék ki korabeli fotókkal, újságokkal és televíziós tudósításokkal, szervezzenek beszélgetést a korszak meghatározó személyiségeivel, így Mihály Zoltánnal, a város egykori MDF-es országgyűlési képviselőjével, Sánta Sándorral és Gyulai Endre nyugalmazott megyéspüspökkel és a korszak meghatározó személyiségeivel.

A képviselő szorgalmazza, hogy a fent említett kiállításba építsék be a Makói Városi Televízió összeállítását, melyben szerepelhetnének a korabeli tudósítások valamint rendezzenek stúdióbeszélgetést is.

Rendezzenek a témából rendkívüli történelemórákat, a könyvtár/múzeum hirdesse meg a korszakot ábrázoló dokumentumok gyűjtését. Készüljön a témakörről naptár, könyvjelző, képeslap, a város lapja különszámot jelentessen meg, illetve szeptember 30-án tartsanak ünnepélyes testületi ülést.