Hírek

Bálint már tízévesen vérbeli filmes


Oláh Nóra – Makó

Bálintot kisgyermekkora óta mindig valamilyen – hol szellemi, hol fizikai jellegű – kihívás foglalkoztatja. Előbb jött a barkácsolás, majd a foci, aztán a fotó, az angol nyelv, végezetül a filmezés ragadta magához. A faggatózásra szűkszavú válaszokat ad, az ötös bizonyítványt és a hibátlan angol nyelvvizsgát is vonakodva „vallja be”, mint ahogy azt is, hogy ősztől, az ötödik osztályban már két tannyelvű oktatásban részesül. Ám nyomban felélénkül, ha szakmai témára terelődik a szó.
Bálint leginkább filmezéssel tölti a nyarat. – Ezen a nyáron már több rövid, 3-4 perces munkám készült el, a nyaralásról pedig egy több mint 10 perces videó született. Most is épp egy filmen dolgozom – mondta. Elárulta, először ki kell találni a témát, aztán elkészíteni a felvételt, majd egy vágóprogram segítségével megadni a film végleges formáját. Az mondta, hog számára a nyer felvételek vágása jelenti a filmkészítés legizgalmasabb részét.

Bálint vágás közben. Ezt tartja a filmkészítésben a legérdekesebbnek.

Bálint a SZIGNUM-beli  alkotóműhelyben, Czibolya Kálmán vezetésével már tavaly nyáron megismerkedett a fotózással. Az is nagyon érdekesnek találta, de fél éve kipróbálta a videókamerát, s  a filmezés lett a legfontosabb a számára.
Legutóbb a Makón járt thaiföldi animációs filmes Ekarajjal ismerkedett meg. Angolul beszélgetek és egy portrét is festett róla.

Bálint édesanyja elmesélte, hogy a filmezés immáron otthon is űzhető hobbivá vált, hiszen tavasszal egy kamera volt a fia születésnapi ajándéka. Ehhez pedig – a barátai összefogásának köszönhetően – egy állványt is kapott az ifjú operatőr. Aki egyébként vérbeli filmes szemmel figyeli a körülötte lévő világot. Osztálytársaival, barátaival, családtagjaival szívesen ötletel, paródiákon, poénokon töri a fejét. Ha felvételt készít, nem lövöldöz feleslegesen, hanem nagyon tudatosan, célirányosan, egy sajátos látásmódnak megfelelően kezeli a kamerát. Ha pedig a vágás fázisánál tart, minden más megszűnik a számára.

Bálint a beszélgetésen is csak fizikai valójában volt jelen – a gondolatai már az épp aktuális filmje körül jártak. Azért lelkesen bólogatott arra a kérdésre, hogy el tudná-e jövőbeli hivatásának is képzelni a filmezést…

Bálint és a fényképei.

A tehetséges fiúról a fotós-filmes mentora (és szakmai példaképe), Czibolya Kálmán is elismerően nyilatkozott: – Fiatal kora ellenére különleges vizuális adottságokkal rendelkezik. Remek a képi látása, a vágáshoz nélkülözhetetlen kiváló ritmusérzék és esztétikai igényesség párosul mellé. Mindez egy 10 éves fiatalembertől, igen figyelemre méltó. Ha az eddigi kitartását, szorgalmát, vizuális kíváncsiságát, izgalmát fenntartja, igencsak meglepő dolgokkal, kiváló filmekkel lephet meg bennünket.