Hírek

Végleges: a múzeumba költözik a makói Ságvári-szobor


Korom András – Makó


Nincs annak akadálya, hogy a Ságvári-szobrot jelenlegi gerizdesi helyéről (az egykori Ságvári térről) a makói múzeumba helyezzék át – ez olvasható a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú NKft. a makói önkormányzathoz írt levelében. A testület a szobor áthelyezéséről korábban már döntött, ám kikérte a szakmai testület véleményét. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft. az általa felkért szakértői véleményekre támaszkodva tudomásul vette a makói testület március 25-i döntését. Azonban arra kérte a várost, hogy a szoborra Ságváriról szóló információs tábla kerüljön.
A testület mai ülésén arról határozott, hogy a szobor helyén rendezik a terepet.

Török Miklós (Demokratikus Koalíció) képviselő azt kérte, hogy időben tájékoztatás kapjon a szábár áthelyezéséről, mert az méltóképpen szeretnék elbúcsúztatni.

Perleczki Béláné, Ambrózfalva nemrégiben elhunyt és tegnap örök nyugalomra helyezett polgármesterére emlékeztek ma délelőtti rendkívüli ülésük elején a makói képviselők.
A testület döntött arról, hogy 10 millió forint értékű pályázatot nyújt be az idei, immár XXV. Hagymafesztivál megrendezésére.

A testület megszavazta, hogy 2,5 millió visszatérítendő és 675 ezer vissza nem térítendő támogatást  adjon Maros-völgyi Leader Egyesületnek.

Félmillió forinttal segíti a kárpátaljai Beregrákos református óvodáját, melynek képviselő alapjából Weszelyné Végsheő Henriett, Kádár József és Kovács Sándor 20-20 ezer forintot ajánlott fel képviselői alapjából.

A testület elengedte a Máltai Szeretetszolgálat Liget utcai helyiségének közműtartozását, nyolc igennel három tartózkodás mellett megszavazták a Makói Gyógyfürdő Kft. részvénytársasággá való átalakítását, 100 ezer forinttal segítik a makói sportéletet segítő Csongrád Megyei Szabadidősport Szövetséget. Egyhangúlag elfogadták Weszelyné Végsheő Henriett javaslatát, hogy kiállításokkal, beszélgetésekkel és szeptember 30-án ünnepi testületi üléssel emlékezzenek meg az első szabad választások negyedszázados évfordulójáról.

Részt kíván venni a makói közfoglalkoztatásban a helyi Roma Kisebbségi Önkormányzat. Gilingerné Rádai Krisztina elnök elmondta 15 embernek biztosítanák, hogy segítség rendben tartani Honvéd városrész közterületeit, közösen dolgozva a városi önkormányzat közfoglalkoztatjaival. A testület megszavazta az ezzel kapcsolatos megállapodást.