Hírek

Gyulladást okozó baktériumokat találtak a gumigyár belső vízhálózatában


A Continental Contitech Fluid makói gyár belső hálózatának szennyeződését mutatták ki. A gumigyár munkatársai egy épület használatba vételi engedélyezése kapcsán megvizsgálták a belső hálózatukon szolgáltatott víz minőségét, amelynek során több ponton észlelték a pseudomonas aer. mikroorganizmus megjelenését. Az ügy megoldása érdekében a gumigyár munkatársaival folyamatos telefonos egyeztetést folytatott az Alföldvíz Zrt.

A mikroorganizmus határérték túllépése az ivóvíz minőség ellenőrzésére vonatkozó, kormányrendelet értelmében kifogásolt minőségű ivóvíz minősítést eredményez, tehát az üzemeltetőnek intézkedéseket kell tennie, de az ivóvíz felhasználhatóságát nem kell korlátozni.

A mikroorganizmus miatt a népegészségügyi hatóság által jóváhagyott ütemtervnek megfelelően május 4-én vizsgálatokat végeztek az Alföldvíz Zrt. által üzemeltetett közüzemi hálózati mintavételi pontokon, valamint július 1-jén az átmeneti vízellátást biztosító AsR konténernél. A vizsgálatok minden mintavételi ponton megfelelő eredményt jeleztek. Az ütemterv szerinti következő vízminőség vizsgálatot július 27-én fogja elvégezni az Alföldvíz, de a gumigyár belső hálózatán észlelt szennyeződésre, a probléma eredetének lehatárolása érdekében a bejelentést követően haladéktalanul megrendelte a kontroll vízmintákat. A laboratórium visszajelzése alapján ma végzik el a vizsgálatok.

A vízmintavétel keretében ellenőrizik az üzem környezetében található közkifolyó, valamint a víztorony, az AsR konténer, a Lonovics sgt. 24. sz. alatti vízmű telep és a víztermelő telepen található víztárolók vízminőségét.

A Continental Contitech Fluid a szolgáltatási pontot követően, a házi ivóvízhálózatán lévő csapolási helyein vette a mintát és a cég a házi ivóvízhálózatnak az üzemeltetője. Az üzem rendelkezik saját kúttal, feltételezhető, hogy a szennyezés nem a közüzemi hálózaton szolgáltatott víz minőségéből ered. A fent részletezett hálózati mintavételek és vizsgálatok alapján lesz megállapítható a szennyezés eredete.

Függetlenül attól, hogy az észlelt probléma a gumigyár belső hálózatának, esetleg saját kútjának minőségével is összefüggésbe hozható, valamint az elosztóhálózaton végzett vizsgálatok nem jelezték a nevezett komponens mikroorganizmus határérték túllépését, az érintettek megnyugtatására szivacslövedékes hálózat tisztítást fognak végezni az üzemet ellátóvíz-hálózat szakaszokon még ma éjszaka. A hálózat tisztítás időpontjáról telefonon és elektronikus levélben is tájékoztatta az üzem illetékes munkatársát az Alföldvíz Zrt., mely az esetleges további intézkedések szükségességéről a vízminőség vizsgálati eredmények megszületése után dönt.